Erik van der Maten houdt een expositie tijdens WAK.
Erik van der Maten houdt een expositie tijdens WAK. Foto:

WAK met negen dagen activiteiten

De Week van de Amateurkunst gaat op zaterdag 23 oktober van start. Overdag op kantoor en ‘s avonds in een atelier? Overdag brandweerman en ’s avonds in een band of bij koor? Bijna de helft van alle Nederlanders doet aan amateurkunst. Ze maken muziek, spelen theater, zingen, dansen, fotograferen, schilderen of schrijven. Dit geldt natuurlijk ook voor de Enschedeërs. In de Week van de Amateurkunst (WAK, van 23 tot en met 31 oktober) in Enschede laten zij zich zien!

Enschede - De WAK biedt een podium voor mensen die in hun vrije tijd met kunst bezig zijn. Amateurkunst wordt zo in de spotlight gezet. Ook dit jaar weer presenteren diverse Enschedese groepen en individuen zichzelf. Dit is deels op plekken in de stad en deels online te volgen.
Bekijk het overzicht van mooie optredens, interessante workshops en inspirerende exposities op www.wakenschede.nl.

Doe je mee?

Er zijn activiteiten voor jong en oud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bij de Stadsharmonie komen kijken op welke instrumenten daar wordt gespeeld én ze mogen die instrumenten zelf proberen.
Talentfabriek 053 organiseert een open dag voor alle leeftijden. Wil je weten welke lessen je daar zou kunnen volgen, en wil je les uitproberen? Kom dan langs op 23 oktober.

Er zijn meer activiteiten waar je zelf aan de slag kan. Denk bijvoorbeeld aan de fotowedstrijd van M-Pact, een workshop zingen in een klassiek koor van Ton sur Ton, of een workshop tekenen van Ingeborg. En heel bijzonder: wil je de Meezing Messiah van de Reisopera in het klein ervaren? Meld je dan aan voor hun gratis mini-meezing Halleluja op 31 oktober.

Of kom kijken!

'kunst en cultuur dragen bij aan de gezondheid'

Maar natuurlijk kan je ook gewoon komen kijken en genieten van activiteiten. Op verschillende plekken in de stad zijn elf exposities te bewonderen, van de Universiteit tot het Tankstation.
En we hebben diverse optredens om te bezoeken, zoals een concert van Muziekvereniging Unisson bij de Buren in Boekelo en een improvisatietheater ‘wedstrijd’ van Pro Deo tegen een groep uit Delft.

Samenwerking

De WAK werkt zo veel mogelijk samen met andere professionele (culturele) organisaties in de stad, om zo het amateurkunstveld zo veel mogelijk kansen te bieden om zichzelf te presenteren. Dit resulteert onder meer. in een avondvullend programma met acht optredens tijdens de ‘Dag van de Jazzamateur’, georganiseerd door Jazzpodium de Tor. En het Wilminktheater stelt hun Muziekcentrum beschikbaar voor een aantal groepen die samen een avondvullend programma neerzetten. Dat wordt een hele gezellig avond!

Andere professionele organisaties bieden amateurkunstgroepen de kans om te groeien. Zo geeft TETEM een workshop fotografie, Sonnevanck een workshop podiumpresentatie en Concordia een workshop theatermaken.

Met 1Twente hebben we wederom een mooie samenwerking. Zes dagen lang zijn er iedere dag optredens te zien en horen van WAK deelnemer. Ze zijn live online te zien én later terug te kijken via de site van de WAK.

Samenleving

Amateurkunst is van groot belang voor de samenleving. Het draagt bij aan de leefbaarheid in een gemeente. Omdat ook het amateurkunstveld in de Covid-19 crisis voor grote uitdagingen heeft gestaan, willen we via de WAK juist laten zien dat ze er nog altijd zijn!

De WAK is onderdeel van de landelijke campagne ‘iktoon - kunst van iedereen'. De WAK wordt dit jaar voor de elfde keer georganiseerd en heeft als doel het stimuleren van actieve cultuurparticipatie. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Luuk Scheepstra speelt bij 1Twente.
Afbeelding