Theatershow over het WK 1974

Enschedeër Eddy van der Ley zet een theatershow op de planken over het WK van 1974 in West-Duitsland. De presentator blikt op het podium terug met de spelers Willem van Hanegem, Johnny Rep en Wim Rijsbergen.

Enschede - De première van het theatercollege over het WK van 1974 is op donderdag 28 oktober in de Schouwburg Hengelo. De keuze voor Hengelo is geen toeval. Het Nederlands elftal speelde er in de aanloop naar het WK een oefenwedstrijd tegen de Duitse topclub Hamburger SV. "Het was de eerste keer dat Oranje een wedstrijd speelde op Twentse bodem'', zegt Van der Ley, ‘En omdat er van het zogenoemde totaalvoetbal toen nog geen sprake was, werden er in de voorverkoop hooguit 1500 kaarten aan de man gebracht. Pas na een oproep van Willem Duys in zijn programma Muziekmozaïek kwam het Veldwijk-stadion nog aardig vol te zitten, met 15.000 toeschouwers.''

Het iconische WK leverde Oranje eeuwige roem op, maar net geen wereldtitel. ''Het gaat een unieke herbeleving worden'', stelt Van der Ley. Oranje won de oefenwedstrijd in Hengelo tegen HSV destijds met 2-1. Zie ook pagina 2.