Het Stroink is groenste wijkwinkelcentrum van Enschede, stelt Jan Ruijter van WPRI.
Het Stroink is groenste wijkwinkelcentrum van Enschede, stelt Jan Ruijter van WPRI.

Stroink krijgt Energielabel

Algemeen

In opdracht van WP Retail Invest (WPRI) is het bijna 45 jaar oude winkelcentrum Het Stroink ingrijpend gerenoveerd. Omdat WPRI met haar projecten een positieve bijdrage wil leveren aan de leefomgeving, speelde duurzaamheid bij de herontwikkeling een belangrijke rol. Dit heeft erin geresulteerd dat aan het winkelcentrum het energielabel A+++ is toegekend, zo meldt Jan Ruijter.

Enschede - Bij de herontwikkeling van het winkelcentrum zijn energiebesparende maatregelen getroffen, zoals de volledige vervanging van het (deels niet-geïsoleerde) platte dak door een nieuw isolatiepakket. Ook is de afwerking van het platte dak verzorgd met wit/grijze bitumen, dat zonlicht reflecteert en daarmee hittestress reduceert.
Op een deel van het dak van het winkelcentrum zijn 790 zonnepanelen van 325 Wp geïnstalleerd. Het totale systeemvermogen (256.750 Wp) is goed voor een berekende opbrengst van 232.000 kWh. Dit komt overeen met het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 66 huishoudens en een jaarlijkse reductie van 109.000 kg CO2-uitstoot. Zodra de capaciteit van het net het toelaat, zal ook het dak van de ALDI (circa 2.100 m2) volledig worden voorzien van pv-panelen.

Het totaal aandeel hernieuwbare energie is bepaald op 57,1 procent. “Dit betekent dat het gebouw nog slechts 78,22 kWh/m² fossiele energie per jaar gebruikt. Dit komt overeen met 17,87 kg CO2 /m² per jaar’’, als Jan Ruijter van WPRI. 

Andere duurzame maatregelen zijn de toepassing van natuurlijke ventilatie, de aanleg van groene parkeerplaatsen en laadpalen voor elektrische auto’s, gescheiden waterafvoeren, plaatsing van afvalbakken met afvalscheiding en behoud van groensingels en houtwallen rond het winkelcentrum. Riuijter: “Dankzij dit brede pakket van maatregelen mag Het Stroink met recht “het groenste wijkwinkelcentrum van Enschede” worden genoemd.’’

Elke herontwikkelingsopgave van WPRI staat in het teken van het creëren van duurzame, toekomstgerichte planconcepten en moderne winkels die zowel voor de eigenaren/beleggers als de huurders/ondernemers een rendementsverbetering opleveren, aldus Ruijter. “WPRI richt zich met name op wijkwinkelcentra in de stedelijke woonomgeving waar de dagelijkse boodschappen, convenience en horeca samenkomen in een prettig verblijfs- en ontmoetingsklimaat. Doordat dergelijke winkelcentra voor de meeste inwoners meerdere keren per week een bezoekdoel vormen, zijn ze stabiel in exploitatie en daarmee een aantrekkelijke vastgoedbelegging.’’