Afbeelding

Isolatie

Algemeen

De meeste woningbouwverenigingen stellen als voorwaarde dat de vloeren in een flat of appartement met een geluidswerende onderlaag worden bedekt alvorens er vloerbedekking over wordt gelegd.
De woningbouwvereniging kan echter niemand verplichten om aanvullende isolatie aan te brengen. Door dunne tussenmuren en trappenhuizen kan het echter dusdanig gehorig zijn, dat je het gevoel krijgt dat de buren bijna in je eigen huis wonen. Het beste advies is om bij dergelijke overlast met de desbetreffende buren hierover in gesprek te gaan, echter in onze multiculturele samenleving vormt de taalbarrière daartoe nog vaak een te grote drempel.
Zo ook bij Harrie, wiens rust dagelijks wordt verstoord door de leefwijze van zijn bovenburen: hij hoort niet alleen al hun leefgeluiden, maar ook hun gesprekken en verstaat daar niets van. Hij neemt dan ook aan, dat er een gezin met een andere etnische achtergrond woont die zijn klachten niet zou begrijpen.
Maar aannames zijn gevaarlijk en kunnen tot de verkeerde conclusies en ideeën leiden, zeker in deze tijd. Het onbegrip en de afkeuring van bewoners uit Harskamp om Afghaanse vluchtelingen in hun dorp onder te brengen is daar een schrijnend voorbeeld van. Vergeten zijn blijkbaar onze eigen vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en onze massale economische emigratie tijdens de wederopbouw van ons land.
Ook de taalbarrières waar men zelf met de huidige “Ik vertrek”-rage tegenaan loopt lijken te worden vergeten, alsmede dat een tweede cultuur van meerwaarde voor het bedrijfsleven kan zijn.
Harrie liet het aan de vrijwilligers van Buurtbemiddeling over om een gesprek met zijn buren aan te gaan. Toen bleek dat beide partijen zich in het Engels goed verstaanbaar konden maken, kon het probleem van de leefgeluiden duidelijk worden besproken.
Enkele weken later liet Harrie aan Buurtbemiddeling weten, dat hij nauwelijks meer overlast ondervond. Helaas heeft hij zelf nog steeds niet met zijn buren gesproken waardoor hij niet weet of er extra is geïsoleerd of dat de buren hun leefgewoonten hebben aangepast.
Een gemiste kans om nader tot elkaar te komen.

Column Buurtbemiddeling