De film Slalom is nieuw deze week in Concordia.
De film Slalom is nieuw deze week in Concordia.

Martin Luther King versus de FBI

Algemeen

Een handvol nieuwe films bij Concordia deze week. Zoals die over de FBI die de reputatie van Martin Luther King schade wilde toebrengen.

Slalom: de 15-jarige Lyz wordt opgeleid tot toekomstig skikampioen, maar ondertussen…

Lyz, een 15-jarige middelbare scholier is toegelaten tot de prestigieuze skischool van ex-kampioen Fred en zijn partner Lilou. Op de school worden de toekomstige Olympische kampioenen van Frankrijk opgeleid. Fred maakt het tot zijn persoonlijke doel Lyz zijn ster te laten worden. Onder zijn invloed moet Lyz meer doorstaan dan alleen de fysieke en emotionele druk van de zware training want Fred overschrijdt meerdere malen een verboden lijn. Is ze in staat te ontsnappen aan zijn dwingende greep?

Martin Luther King vs the FBI: hoe de FBI de reputatie van King probeerde te schaden

Regisseur Sam Pollard toont in deze verbijsterende film hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika.
Aan de hand van archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici, publicisten en betrokkenen, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Regenboogdagen: 2 films en performance Dolly Donut

Deze week kleurt de stad in regenboogkleuren. Bijvoorbeeld met twee films met een queer thema. In de heerlijke klassieker The Adventures of Priscilla Queen of the Desert reizen twee dragartiesten en een transgendervrouw door de woestijn om hun unieke cabaretstijl op te voeren.
Bij die voorstelling is drag queen Dolly Donut aanwezig voor een live performance. Na afloop neemt ze je mee naar Café Stonewall voor een after party. En in de nieuwe speelfilm Saint-Narcisse van de beruchte filmmaker Bruce LaBruce doet hij zijn reputatie eer aan en verlegt hij grenzen van seksuele taboes.

Hannah Arendt: film en filosofie

De speelfilm Hannah Arendt, over het leven van de controversiële filosofe, opent een reeks van drie avonden over film en filosofie, georganiseerd door Concordia en Cinementaal. Hannah Arendt werd beroemd toen ze het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann volgde om beter te begrijpen hoe de Holocaust kon gebeuren.
Arendt typeerde de nazi eerder als een nietszeggend mannetje in plaats van een gruwelijk monster, wat veel lezers in het verkeerde keelgat schoot. De film wordt nabesproken met prof. dr. Jan Hoogland, bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Twente.

Here We Move, Here We Groove: film over inspirerende Balkan beats-dj met Q&A

Robert Soko, die als tiener de Joegoslavische oorlog ontvluchtte, is inmiddels een beroemde Balkan Beats-dj in de Europese clubscene: hij bracht, om zijn draai te vinden in een nieuwe omgeving, culturen bij elkaar door westerse muziek te mixen met de opzwepende Balkanritmes van zijn roots. Filmmaker Sergej Kreso maakte een even opzwepende als hoopgevende muzikale film, waarin Dj Robert Soko met hulp van refugee-muzikanten op zoek gaat naar een nieuw geluid van Europa. De film wordt eenmalig vertoond, in samenwerking met Poppodium Metropool. Na de film is er via een liveverbinding met Berlijn en een Q&A met Robert Soko.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.concordia.nl.

door Mark Drenth/Concordia

Na de film van Sergej Kreso een live verbinding met Berlijn