Mark Cavendish en Hennie Kuiper, voor de start van de Münsterland Giro. (Foto: Robert Hoetink)
Mark Cavendish en Hennie Kuiper, voor de start van de Münsterland Giro. (Foto: Robert Hoetink) Foto: ROBERT HOETINK

Cavendish en Kuiper vinden elkaar

Algemeen

Als fietsburgemeester van Enschede kan Hennie Kuiper deze zondagmorgen bij de start van de Münsterland Giro natuurlijk niet ontbreken. Topsprinter Mark Cavendish gaat graag met ‘Kuipertje’ op de foto. Kuiper zelf heeft mooie woorden en een cadeau voor André Greipel die in Enschede voor het laatst start in een wielerkoers.

Enschede - De ploegen die meedoen aan de wielerkoers naar Münster worden op deze regenachtige zondagmorgen voorgesteld vanaf een podium voor de Grote Kerk.
Als de ploeg van Alpecin Fenix geweest is, klimmen de renners van DSM het podium op. Alberto Dainese is hun topsprinter. Bij Intermarché Wanty Gobert zijn het Riccardo Minali en de broers Boy en Danny van Poppel. Namens Bora is Pascal Ackermann vandaag de favoriet. Vier van de zeven renners van Bora dragen een mondkapje.
De ploeg van Deceuninck Quick Step is de voorlaatste ploeg die wordt voorgesteld. Mark Cavendish is de grote blikvanger. De Brit is sinds afgelopen zomer samen met de Belgische wielerlegende Eddy Merckx recordhouder in het aantal gewonnen etappes in de Tour de France.
De ploeg van Israel Start-Up Nation sluit de rij. Terwijl de klokken luiden wordt André Greipel in het zonnetje gezet, al blijft het zachtjes regenen. De sprinter met de machtige dijen start vandaag voor het laatst in een wielerwedstrijd. Greipel won elf Touretappes, zeven ritten in de Giro en vier in de Vuelta.

Na de ploegenvoorstelling rijden de coureurs even terug haar hun bus, maar iets voor elven zijn ze weer terug op de Oude Markt om te schuilen onder de grote parasols op de verschillende terrassen. Het blijkt de ideale plek om een selfie te maken met een renner als Mark Cavendish of André Greipel. De start is om 11.05 uur. Cavendish heeft nog even een onderonsje met Hennie Kuiper. Loco-burgemeester Jeroen Diepemaat ziet het op een afstandje gebeuren. Even later gaan ze op pad voor hun koers over 188 kilometer naar Münster. Bij het stadhuis haken de volgauto’s aan. En kunnen de hekken opgeruimd worden.

Vier uur, elf minuten en 53 seconden na het vertrek op de Oude Markt komt Mark Cavendish als eerste over de streep in Münster. Hij klopt in de sprint de Fransman Alexis Renard (ISN) en de Deen Morten Hulgaard (Uno). De Tsjech Josef Cerny van Deceuninck wordt vierde op 6 seconden, voor de beste Duitser Niklas Märkl van DSM. André Greipel finisht als tiende op 1.33. Beste Nederlander is Adriaan Janssen (ABl) die zevende wordt op 12 seconden.