Gemeente maakt werk van warmtenet

Enschede - De gemeente heeft een flinke stap gezet in het aardgasvrij maken van gemeentelijk vastgoed. Het Stadskantoor, de Noordmolen, het Nationaal Muziekkwartier, het Muziekcentrum en het Conservatorium zijn sinds begin september aangesloten op het warmtenet. Dit zorgt ervoor dat deze gebouwen geen gebruik meer maken van aardgas. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in Nederland in 2050 een reductie van 99 procent CO2 is gerealiseerd. Jeroen Diepemaat, wethouder: “Als gemeente hebben we een voorbeeldfunctie als het gaat om het verduurzamen van de gebouwde omgeving. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het gemeentelijk vastgoed uiterlijk in 2040 energieneutraal moet zijn. Dit is een hele mooie stap in de goede richting.”

Het warmtenet waarop de gemeentelijke panden zijn aangesloten is nieuw aangelegd. De werkzaamheden zijn deels gecombineerd met de die in de Molenstraat, waarbij ook het riool is vernieuwd en er meer ruimte voor fietsers is gecreëerd. "Met de aansluiting van de gebouwen op het warmtenet wordt jaarlijks zo'n 326.000 m3 gas minder verbruikt en daardoor 586 ton CO2 bespaard'', aldus de gemeente.