Collecte zonder contant geld

Enschede - Een primeur: voor het eerst in ruim 70 jaar wordt er tijdens de KWF-collecteweek (5 tot en met 11 september) in Enschede uitsluitend via QR gecollecteerd.
Bewoners van Enschede die iets over hebben voor mensen met kanker kunnen geen munt- of briefgeld geven, maar bij de collectant doneren door een iDEAL QR-code te scannen. Dat kan met iedere smartphone.

Toine van Goethem, penningmeester en vrijwilliger van het KWF-collecteteam in Enschede, legt uit: “Steeds minder mensen hebben contant geld in huis. Met de QR-code kunnen ze toch gemakkelijk doneren.” Bovendien is het coronaproof: “Contactloos, dus minimale kans op virusoverdracht.”

Een donatie via QR is veilig, eenmalig en anoniem, stelt Van Goethem: “Er worden bij de betaling geen gegevens achtergelaten. Belangrijk, want precies om die reden is de huis-aan-huis collecte nog altijd de meest gewaardeerde manier om te geven aan een goed doel, zo blijkt uit onderzoek.”

De collectebus verdwijnt overigens niet. "In de meeste plaatsen in Nederland wordt er nog wel contant gecollecteerd”, vertelt Van Goethem. "In Enschede zijn we een van de ruim 20 voorlopers die voor een 100 procent QR collecte gaat.''