Afbeelding
Foto:

Regels

Tubantia bracht het artikel groot: moeder overlijdt, dochters moeten het huurhuis uit. In hetzelfde artikel het verhaal van een mevrouw die op het punt stond te trouwen, maar haar toekomstige man overlijdt. Ook die mevrouw moet het huis van haar partner uit. Het overlijden van een ouder of partner is een gebeurtenis met grote impact. Het feit dat daar bovenop nog eens het bericht komt dat je de woning binnen enkele maanden moet verlaten, omdat je niet als medebewoner staat ingeschreven, maakt het allemaal wel heel erg moeilijk. 


Om te beginnen een opmerking tegen huurders van een woningcorporatie. Check uw huurcontract. Wat zijn de consequenties bij het overlijden van de huurder, voor de achterblijvende bewoners? Laat schriftelijk vastleggen wie medebewoner is, om soortgelijke situaties te voorkomen, zoals genoemd in het artikel in Tubantia.


In 2015 werd de nieuwe Woningwet van kracht. Deze wet gaf de gemeenteraden meer zeggenschap voor wat betreft woningcorporaties. Zo maakt het college van Enschede jaarlijks prestatieafspraken met de woningcorporaties. Soms worden er afspraken gemaakt waar de gemeenteraad vooraf niet van op de hoogte is. Voor EnschedeAnders was dit ontoelaatbaar (prestatieafspraken waren al een voldongen feit) en wij kwamen op maandag 17 juni 2019 met een motie die het college opdroeg om voor ondertekening eerst de prestatieafspraken ter inzage te geven aan de gemeenteraad. De motie werd gesteund door de hele oppositie, de coalitiepartijen stemden tegen.


Op 15 december 2020 werd de motie 'voorkomen huisuitzetting mantelzorgers en meerderjarige kinderen' unaniem aangenomen door de raad. De uitwerking van de motie kwam in de prestatieafspraken 2021 te staan onder de noemer: maatwerk voor specifieke situaties, zoals in het geval van de twee zussen. Corporaties kunnen wel maatwerk verlenen. Nu ligt woningcorporatie Ons Huis flink onder vuur. Auto’s in brand steken en muren bekladderen, dat geweld lost niets op! Het gesprek voeren wel! En denk je dan als gemeente en woningcorporatie in mogelijkheden of onmogelijkheden?


Wat hebben de twee zussen en de mevrouw nodig om te kunnen blijven wonen in hun huis? Zowel de gemeente als de corporatie hoort de menselijke maat toe te passen en beiden hebben een zorgplicht, rekening houdend met de omstandigheden. Daar hoort geen brief op de mat bij met de aanzegging van huisuitzetting binnen enkele maanden.


De menselijke maat moet je als corporatie en als college hanteren. De Enschedese VVD fractie wijst naar Den Haag, maar EA zegt: neem zelf verantwoordelijkheid, de ruimte is er, zowel voor de corporatie als de gemeente. Er liggen prestatieafspraken. Maatwerk! Binnenkort heeft de gemeenteraad weer het jaarlijks gesprek met het college tijdens het Woondebat. De Prestatieafspraken komen zeker weer aan de orde. Wij willen maatwerk voorop en geen kille regels!




Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders