De bieb houdt een cursus kunstgeschiedenis. (Foto: Miranda Nieuwenhuis)
De bieb houdt een cursus kunstgeschiedenis. (Foto: Miranda Nieuwenhuis)

Bibliotheek geeft een cursus kunstgeschiedenis

Algemeen

Vanaf 8 september start de Bibliotheek Enschede met de cursus ‘Vrouwelijke kunstenaars’.

Enschede - De cursus ‘Vrouwelijke kunstenaars’ gaat over de ontwikkeling van de professionele vrouwelijke kunstenaar vanaf de middeleeuwen tot nu.
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Na afloop kunnen de cursisten deelnemen aan een rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe, onder leiding van Miranda Nieuwenhuis, waar vanaf 26 september de tentoonstelling ‘Artemisia, vrouw en macht’ te zien is.
De cursus wordt georganiseerd door ‘Parels uit de Kunst’ in samenwerking met de Bibliotheek Enschede.
De data zijn 8, 15, 22 en 29 september, telkens van 19.00 tot 21.30 uur. De datum voor de rondleiding gaat in overleg met de cursisten. Miranda Nieuwenhuis is de docent. “Is het u wel eens opgevallen dat de grote namen in de kunstgeschiedenis overwegend die van mannen zijn? Rembrandt, Da Vinci, Picasso, Rodin, Pollock om er maar een paar te noemen. Zij werden vaak als genie, vernieuwer of op zijn minst trendsetter gezien in een bepaalde periode. Maar waar zijn de vrouwen in deze door mannen gedomineerde kunstwereld? Vaak wordt vergeten dat achter deze iconen een vrouw kon schuilen die zelf ook zeer bekwaam was als kunstenaar. Tot elke belangrijke kunststroming in de kunstgeschiedenis behoorden immers ook vrouwen’’, aldus Miranda Nieuwenhuis. De kosten bedragen 75 euro. Aanmelden via mirandanieuwenhuis@live.nl.