Bij de Indiëherdenking werden meerdere kransen gelegd. (Foto: Robert Hoetink)
Bij de Indiëherdenking werden meerdere kransen gelegd. (Foto: Robert Hoetink)

‘Deze herdenking moet echt blijven’

Algemeen

Ongeveer vijftig mensen zijn zondagmorgen afgekomen op de jaarlijkse Indiëherdenking bij het Indiëmonument in het Blijdensteinpark. “Deze herdenking is belangrijk en moet echt blijven’’, zegt Nol Kok al zestien jaar secretaris van de Stichting Herdenking Gevallenen in Zuid-Oost Azië 1941 – 1949.

Enschede - Net als in 2020 moest de Indiëherdenking worden aangepast in verband met de coronaregels. “We hebben geen uitnodigingen gedaan’’, vertelt Nol Kok. “Voor de coronaperiode kwamen er altijd wel vierhonderd tot vijfhonderd bezoekers. Nu waren het er ongeveer vijftig tot zestig. Dat valt nog mee. Het gaat om het feit dat mensen zelf hun verantwoordelijk nemen. Maar het was goed om weer even contact te hebben met elkaar.’’

De stichting organiseert ieder jaar een herdenking bij het Indiëmonument aan de Boulevard 1945. Het bronzen monument is het oudste Indië-monument van Nederland. Het werd opgericht ter nagedachtenis van alle burger- en militaire gevallenen in Zuid- Oost Azië in de jaren 1941- 1949. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer H.L. Petri.

Het programma bestond uit een vlaggenceremonie en kransleggingen door gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie, de burgemeester van Enschede, een vertegenwoordiging van veteranen en jongeren en een vertegenwoordiging van het organiserend comité en de voorzitter van de Koempoelan. Vervolgens werd er twee minuten stilte in acht genomen. Tot slot klonk het Wilhelmus en het Indische Onze Vader. 

Nol Kok hoopt dat de herdenking volgend jaar weer ‘normaal’ kan plaatsvinden. “Het is historie, geschiedenis. Veel mensen hebben er geen idee van waarom er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus capituleerden de Japanners. Weinig mensen in Nederland hadden er benul van. Er was maar weinig aandacht voor. Daarom is deze herdenking iets dat moet blijven.’’ De Indische Koempoelan was ook vertegenwoordig bij de herdenking. Zij bevordert de contacten tussen de Indische Nederlanders in Twente.

‘het is historie, geschiedenis’

Bestuur van stichting bestaat uit vrijwilligers

door Hans Assink