Afbeelding
Foto:

Margriet Visser

In de raadsvergadering van 12 oktober 2015 besloot de gemeenteraad om per 1 januari 2017 over te gaan op Diftar. EnschedeAnders (EA) stemde tegen Diftar. Er waren nog tal van losse eindjes en er werd een veel te optimistische inschatting gemaakt dat het allemaal met Diftar goed zou komen. 


Inmiddels zijn we 4,5 jaar verder, is afvaloverlast ergernis nummer 1 in Enschede en zijn al onze inwoners, jong en oud, gezond of gebrekkig, door het invoeren van Diftar in hun vrije tijd, ineens onbezoldigd vuilnisman bij Twente Milieu geworden. Het scheiden en wegbrengen van afval vraagt veel tijd en als je bij mensen woont die het vak van afvalverwerker door ouderdom of mankementen niet machtig zijn, wordt van je verwacht dat je het er voor de buren wel nog even bij doet. Wie een barmhartige inborst heeft, doet dat natuurlijk.


Na al dat harde werken mag je fijn verpozen in ons mooie buitengebied, waar je het beste een aanhanger mee kunt nemen om een keuze te maken uit de openlucht-kringloopwinkels, die na invoeren van Diftar zijn ontstaan: lampenkappen, bankstellen, keuze genoeg. Het college had al voorspeld: er komt meer zwerfvuil door invoering Diftar, maar er zou ingezet worden op de juiste handhaving, op gedragsverandering en het serviceniveau zou op peil blijven. Dat serviceniveau is al lang niet meer op peil, voor gedragsverandering worden dure bureaus ingehuurd en wachten we al een paar jaar op camera’s bij milieu-eilandjes.


De milieu-eilandjes zijn een grote puinzooi. De binnenstad waarvan iedereen hoopt dat het zijn aantrekkingskracht zal behouden, lijkt op klein Napels, zoveel zwerfvuil. Zeer terecht dat ook de wijkraad Binnenstad het afvalbeleid op de agenda wil. In september 2017 stelde EnschedeAnders voor om over te gaan op nascheiding. Het plastic, metaal en drankenkarton (PMD) bij het restafval en door machines laten scheiden. Het is goedkoper, het is duurzamer en de opbrengst is hoger en schoner.


Tot nu toe wil het college er niet aan, maar toch zal er iets moeten veranderen. De geest is uit de fles en die krijg je er niet meer in! De politiek moet nu moedig zijn om bij te draaien, omdat de dagelijkse realiteit weerbarstiger blijkt dan de ambitie om in 2030 afvalloos te zijn. Meerdere gemeenten stapten al over op nascheiding.


Met de verkiezingen in aantocht, wordt alles vloeibaar. De gemeenteraad moet nu stappen zetten om 1 van de grootste ergernissen van onze inwoners aan te pakken: Afvalbeleid moet effectiever, efficiënter met een veel betere service. Dus moeten we een begin maken met nascheiding, grofvuil weer gratis, het ophalen restafval (met PMD afval) naar 1 keer per 2 weken en de binnenstad en milieupleinen schoonhouden! We hebben het afvalbeleid geagendeerd voor na het zomerreces.



Margriet Visser is raadslid van EnschedeAnders.