Negentien culturele projecten krijgen subsidie

Enschede - Negentien projecten krijgen subsidie om de culturele sector sterker te maken. De gemeente kreeg drie miljoen euro coronasteun van het Rijk voor de culturele sector. Deze subsidie is gebruikt voor hulp bij (directe) financiële nood, maar is ook bedoeld om de sector sterker te maken, zo meldt de gemeente. "Voor het wendbaar en weerbaar maken en houden van de Enschedese cultuursector.'' Wethouder Jeroen Diepemaat zag veel aanvragen. “Er bleek veel animo te zijn voor deze regeling. Er zijn meer aanvragen binnengekomen dan dat er geld beschikbaar is. In de aanvragen is de veerkracht, ambitie en passie van de sector goed terug te lezen.”

Alle ingediende projecten zijn beoordeeld. Bij de kleinschalige projecten ging dit via een pitchprocedure, waarbij de deelnemers elkaars aanvragen beoordeelden.  

Bij de kleinschalige projecten zijn 28 aanvragen ingediend. Negen projecten krijgen een subsidie. Bij de eenjarige projecten zijn negen aanvragen ingediend en vijf krijgen subsidie. Bij de grootschalige projecten waren er 14 aanvragen en zijn er 5 toegekend. Carin Reinders, de voorzitter van de adviescommissie: "Bij het lezen en beoordelen van de aanvragen werden we enthousiast over de creativiteit en de kwaliteit van de voorstellen. We hebben de nodige interessante discussies gehad maar zijn uiteindelijk wel tot een unaniem advies gekomen.”