Afbeelding
Foto:

ENSCHEDE - Het Medisch Spectrum Twente gaat een nieuwe samenwerking aan met huisartsen in de regio om de wondzorg te verbeteren. Dit is ook nodig om de komende uitdagingen op gezondheidsgebied het hoofd te kunnen bieden.

Het ziekenhuis verwacht dat er door de vergrijzing en een toenemend aantal mensen met vaat- en suikerziekte meer patiënten met slecht genezende wonden aan zullen kloppen bij de huisarts. Nu worden deze nog relatief snel doorverwezen naar het Wond Expertise Centrum van het ziekenhuis. Met de nieuwe samenwerking wil men dit graag voorkomen.

Aanpak
Wanneer een patiënt bij de huisarts een wond heeft die na drie weken niet genezen is, dan kan de huisarts het Wond Expertise Centrum inschakelen. Zij stellen dan een behandelplan op, waarmee de wondverpleegkundige aan de slag kan. Mensen kunnen dan thuis worden behandeld door de wondverpleegkundigen van Carintreggeland en Zorgschakel Enschede. Het WEC werkt al jaren samen met deze partijen, evenals revalidatiecentrum Roessingh. Met de nieuwe, intensievere samenwerking met huisartsen en wijkverpleging moet de wondzorg nog beter worden. Zo krijgt iedereen binnen Twente een gelijke manier van behandeling, zowel in het ziekenhuis, bij de huisarts als thuis. Voor de patiënten is uiteraard het voornaamste voordeel dat zij hierdoor niet meer naar het ziekenhuis hoeven; dit is veel minder belastend.