Afbeelding

Enschede zet in op groene stad met biodiverse geveltuintjes

Algemeen

ENSCHEDE - De afgelopen jaren hebben de gemeente en lokale natuurorganisaties steeds meer ingezet op het vergroenen van Enschede in de brede zin. Er is al veel bereikt, maar er is ook zeker nog veel te doen...

De afgelopen weken maakten we weer even allemaal kennis met het fenomeen hittestress. Op veel plekken in Enschede is steen en beton helaas nog overheersend. Deze houden veel hitte vast, wat zeker op de tropische dagen niet aangenaam is. De gemeente heeft door de jaren heen al bewust gekozen om meer plekken in de openbare ruimte groener te maken; denk bijvoorbeeld aan de Oldenzaalsestraat in de binnenstad, waar veel nieuw groen aangelegd werd evenals wadi’s voor het opvangen van regenwater op piekmomenten.

Geveltuintjes
De gemeente stimuleert ook graag dat mensen zelf actie ondernemen, al dan niet ondersteund met gemeentelijke of andere initiatieven. Afgelopen maand schreven maar liefst 36 straten zich in om kans te maken op een ‘Groene Straat’ in het kader van de gemeentelijke campagne Zo Groen. Tien straten worden hiermee uiteindelijk groener gemaakt. Als eerste zijn de Pyrmontstraat en Emmastraat in de wijk Horstlanden-Veldkamp aan de beurt. Hier werd de afgelopen weken ruim 35 meter aan geveltuintjes aangelegd. Dit zijn kleine stukjes groen pal naast de woning. Veel mensen weten niet dat zij onder voorwaarden zelf een geveltuintje mogen realiseren. Op www.groenblauwenschede.nl/bewoners/zo-groen staat een uitleg over het hoe, wat en waarom van geveltuinen. Een geveltuintje mag maximaal 45 centimeter breed zijn (anderhalve stoeptegel) en 40 centimeter de grond in gaan. Er moet ook minimaal 1,20 meter ruimte overblijven tussen de rand van de geveltuin en de rand van de stap. Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de grond blijft eigendom van de gemeente.

Tuin vergroenen
Ook het vergroenen van de achtertuin is nog steeds een prioriteit. Zo loopt nog tot en met 30 september het ludieke NK Tegelwippen, waar Enschede één van de deelnemende steden is. Door tegels te vervangen door groen verminder je hittestress en wateroverlast. Ook draagt het bij aan de biodiversiteit.