Afbeelding
Foto:

Filmklassiekers bij Concordia

ENSCHEDE - In samenwerking met Eye Filmmuseum en filmdistributeur Cinéart presenteert Concordia zes filmklassiekers van de Aziatische meesterregisseur Wong Kar Wai. Wong staat bekend om de schitterende stilering van zijn films, die in een gloednieuwe restauratie te zien zullen zijn. Zondagmiddag wordt de eerste film voorafgegaan door een lezing van filmwetenschapper en Volkskrant-filmrecensent Kevin Toma.

De meest bekende film van Wong Kar Wai (1958) is ongetwijfeld In the Mood for Love. De film uit 2000 over twee buren die ontdekken dat hun partners samen een verhouding hebben, werd meervoudig bekroond op het filmfestival in Cannes dat jaar. Het schitterend gestileerde, dromerige In the Mood for Love is een perfect voorbeeld van wat er zo bijzonder is aan het werk van Wong: de film dompelt je onder in een beeldschone, melancholieke wereld. Waarin het verhaal wordt verteld dankzij de sferen die de beelden en de muziek oproepen. De rol van Wongs virtuoze cameraman Christopher Doyle is daarbij van onschatbare waarde.

Zes klassiekers
Zes films van Wong zijn onlangs digitaal gerestaureerd. De komende weken is er elke week één daarvan bij Concordia te zien. Aanstaande zondagmiddag de eerste: zijn doorbraakfilm Chungking Express uit 1994, waarin twee politiemannen allebei lijden aan een gebroken hart en daar heel verschillend mee om gaan. Met prachtig camerawerk en de muziek van The Mama’s and the Papa’s (California Dreamin’) schetst de film een meeslepend portret van romantische liefde in de oosterse metropool Hongkong.

Lezing
Chungking Express wordt ingeleid door Kevin Toma, filmwetenschapper, componist en filmrecensent voor de Volkskrant. Toma is een groot liefhebber van het werk van Wong Kar Wai. "Wongs films kun je haast proeven en ruiken. Dankzij het zacht zinderende spel met kleur, slow motion, sigarettenrook, schaduwspel en close-ups van kostuums en gezichten, waarbij onvervuld verlangen en het genadeloos verstrijken van de tijd steeds weer centraal staan.” Zondagmiddag licht hij dat toe in een lezing van ongeveer een uur, doorspekt met filmfragmenten en archiefmateriaal.