Afbeelding
Foto:

Gemeente Enschede gaat een handje helpen bij tegelwippen

ENSCHEDE - Enschede 'tegelwipt' er flink op los. Al 9.184 tegels zijn vervangen door gras, planten en bomen. Helaas is dit nog niet genoeg voor de titel van Nederlands kampioen in het ludieke 'NK Tegelwippen'.

"Van een hoopvolle vijfde plaats in de ranking van het NK Tegelwippen is Enschede gezakt naar plek 18. Rivaal Oldenzaal is ons ver voorbij gestreefd. Dat kunnen we niet op ons laten zitten", aldus de gemeente. Om het weghalen van tegels zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de Enschedeƫrs start men met een gratis ophaalservice voor alle verwijderde tegels. Het gaat hierbij wel om een tijdelijke actie in het kader van het 'NK Tegelwippen'; bedoeld om mensen aan te sporen hun tuin te vergroenen, het liefst wanneer men ook bloemen en planten aanlegt voor de biodiversiteit.

Aanvragen
Tot en met 30 september kunnen mensen hun verwijderde tegels op laten halen. Dit vraagt u dan aan via www.enschede.nl/tegelwippen. Mensen kunnen hiervan gebruik maken wanneer ze hun gewipte tegels vervangen door gras, bloemen, planten of bomen. Voorwaarde is ook dat ze het aantal gewipte tegels doorgeven op www.nk-tegelwippen.nl.

Hergebruik
Onderhoud Enschede, onderdeel van de gemeente, maakt twee keer per week een ronde door de gemeente om tegels op te halen. Deze worden gesorteerd en grotendeels opgeslagen. Gemeente Enschede gebruikt de opgehaalde tegels zoveel mogelijk opnieuw in stoepen. Wat niet gebruikt kan worden, gaat naar Twee R Recycling Groep in Hengelo. Zij maken er betonpuin van dat opnieuw gebruikt kan worden. "Geweldig dat in deze actie klimaatadaptatie en circulariteit hand in hand gaan", reageert wethouder leefomgeving Jurgen van Houdt. "De tegelservice faciliteert onze inwoners om rondom hun huis tegels te vervangen door groen. Door als gemeente die tegels te herbruiken zorgen we ook nog eens voor minder CO2-uitstoot. Overigens worden niet alleen tegels van inwoners opnieuw gebruikt. Ook de tegels die we wippen in onze eigen onthardingsprojecten, zoals onlangs aan de Kanaaljuffer en binnenkort aan het Oogstplein, worden ingezameld, opgeslagen en opnieuw gebruikt."

NK Tegelwippen
In het NK Tegelwippen gaat het erom zoveel mogelijk verharding te verruilen voor groen, zoals bloemen, planten en bomen. Meer dan 70 gemeentes in Nederland doen mee. Groen gaat wateroverlast tegen, koelt de omgeving als het warm is, houdt water vast wanneer het droog is en biedt dieren een schuilplaats en voedsel. En dat is handig, want in de toekomst wordt het natter, heter en droger. Met ruimte voor natuur en water bereiden we Enschede voor op dit weer. Zo is en blijft Enschede een aantrekkelijke gemeente.