Afbeelding
Foto:

Ingezonden: Problemen met bijstand en WMO in Enschede

ENSCHEDE - Al tijden staan er artikelen in de krant over mensen die de dupe zijn van het hardvochtige Enschedese gemeentelijke beleid. Na heel veel inspanning van o.a. Sociaal Hart Enschede, het Diaconaal Platform en vele andere organisaties en personen is er eindelijk besloten om een onderzoek in te stellen. Een aantal vragen zijn: zijn er echt zoveel problemen en komen deze door de landelijke wetgeving of/en door de lokale uitvoering?

Problemen met bijstand en WMO-zaken zijn niet nieuw. Keer op keer komen mensen hiervoor in actie. Denk bijvoorbeeld aan de acties begin 2000: Gemeentelijk de aanbieding van een Zwartboek Bijstand door 4 politieke partijen GroenLinks, SP, PvdA, NCPN, en vakbond FNV, gemeentehuis september 2004 en het vervolg van deze actie in 2005 deelname door deze groeperingen aan de landelijke omsingeling van het Binnenhof georganiseerd door de landelijke actiegroep Keer het Tij. Geweldige initiatieven die echter nooit hebben geleid tot een gemeentelijk onderzoek.

Grote uitdagingen
Maar, laten we hier niet te enthousiast over doen want het gekissebis over landelijke wetgeving of lokale uitvoering is een theoretisch vraagstuk waar belanghebbenden niets mee opschieten. Bovendien weet iedereen wel hoe dit zo ongeveer zit. De participatiewet waar bijstand en WMO onder vallen werd in 2012 vastgesteld, ontworpen door PvdA en VVD. Decentralisatie met veel minder geld. Dat is vragen om problemen, hoewel er van alles in het werk wordt gesteld om deze onder het vloerkleed te schuiven. In dit kader vrezen wij de uitspraak van wethouder Kampman in de Tubantia van 14 mei: ‘Je wilt niet dat inwoners van je eigen stad door de overheid in de problemen komen'. Tja, had de PVD dat maar in 2012 bedacht en wat heeft hij, als lid van de PvdA, hier inmiddels aan gedaan? Ik denk dan ook aan uitspraken van deze en andere grotere partijen bij verkiezingen: stem niet op de kleine partijen of de nieuwkomers!

Belangrijk recht
Bijstand is een wetgeving uit 1964 voor vrouw die na scheiding geen inkomen hebben. Inmiddels blijkt dit een basisvoorzieningen voor eenieder die ‘over’ is. Net als voorzieningen van de WMO hoort de bijstand een voorziening te zijn waar mensen recht op hebben en waar voldoende geld voor beschikbaar wordt gesteld. Het is te hopen dat alle betrokken groeperingen en personen het onderzoek kritisch blijven volgen.

Nieuwe Communistische Partij-NCPN, Corry Westgeest, Voorzitter. Schopmanlanden 22. 053 4763881