Afbeelding
Foto:

Balkon Festival op 3 en 4 juli in Roombeek en het centrum

ENSCHEDE - Als de coronamaatregelen het toelaten zal de derde editie van het Balkon Festival plaatsvinden op zaterdag 3 juli en zondag 4 juli. Dit jaar is Roombeek de festivalwijk en traditiegetrouw loopt de andere dag de route door het centrum.

Ook dit keer zijn er weer verrassende balkons waar muzikanten en theatermakers optreden. In de aanloop naar het festival gaan kinderen onder leiding van Archikidz-architecten aan de slag met het bouwen van balkonnetjes. De mooiste balkonnetjes worden uitvergroot en tijdens het festival ingezet als heuse VIP-balkons.

Het festival
Roombeek is het decor van de eerste festivaldag. Op zaterdagavond 3 juli loopt de route door deze wijk langs een aantal muzikale en theatrale balkonscènes, waarvan de organisatoren niet al te veel willen prijsgeven. Het is een traditie dat de bezoekers verrast worden door de acts en de locaties. Eén tipje van de sluier willen ze wel geven: er komen verticale dansers. En één locatie van de tweede festivaldag op zondagochtend 4 juli mag ook naar buiten: het stadhuisbalkon. Vanaf hier gaat de route door een deel van het centrum dat bij velen onbekend zal zijn.
Het publiek loopt de route in kleine groepjes, onder begeleiding. De verkoop van de Balkon Festival-kaartjes zal in verband met de coronamaatregelen iets later worden gestart. De verwachting is dat de kaarten vanaf medio juni te koop zijn via Concordia. Houd voor het nieuws de website www.balkonfestival.nl en social media in de gaten.

Leuke workshop
Op zaterdag 5 juni kunnen kinderen meedoen aan de workshop Balkonnetjes Bouwen. Tijdens de introductie leren ze over de functie van een balkon en welke soorten balkons er te ontdekken zijn in een stad. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met het maken van de balkonnetjes van schoenendozen. Hierbij staat kunstenaar Wout Zweers hen bij met raad en daad. Alle creaties worden tijdens het festival tentoongesteld als één grote balkonwand in de centrale ruimte van Prismare. De workshop Balkonnetjes Bouwen wordt georganiseerd in samenwerking met Archikidz. Dit is een platform dat architectuurworkshops organiseert voor kinderen in Enschede. Zo werden er in eerdere workshops onder leiding van Enschedese architecten droomhuismaquettes en luchtkastelen gebouwd. Doel van Archikidz is kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met hun gebouwde omgeving. Meedoen met de workshop is gratis. Kinderen tussen de 7 en 12 jaar die mee willen doen kunnen zich aanmelden via productie@balkonfestival.nl.