Banden met China staan steeds meer ter discussie

ENSCHEDE - Het zal bij de gemiddelde Twentenaar wellicht niet echt bekend zijn, maar toch zijn er zowel op lokaal als provinciaal niveau banden tussen onze regio en China. Zo heeft Enschede een partnerschapsverband met Dalian en de Provincie Overijssel heeft een verband met de Chinese provincie Liaoning. Banden die steeds meer ter discussie staan.

De afgelopen jaren is er meer aandacht voor de schending van mensenrechten die in China aan de orde van de dag zijn. Zo kennen we allemaal de beelden van de hardhandig neergeslagen demonstraties in Hong Kong, maar ook de verhalen over Chinese behandeling van Oeigoerse minderheden.

Pas op de plaats
De Provincie Overijssel kondigde afgelopen week aan dat zij een pas op de plaats maken in de relatie met Liaoning; zo gaan de Gedeputeerde Staten niet mee met een economische missie naar China. De bestaande banden werden opgezet om het Overijsselse MKB kansen te geven om in China actief te zijn; het is immers een grote potentiƫle afzetmarkt voor producten. Door dit op provinciaal niveau op te pakken is het makkelijker voor ondernemers om daar door te breken. De Provincie Overijssel noemt onder meer de Oeigoerse behandeling als reden om even niets te doen met deze band, dit in afwachting van een standpunt van het nieuwe kabinet en bredere Europese ontwikkelingen.

Enschede en Dalian
Ook de band tussen Enschede en Dalian staat momenteel weer ter discussie als gevolg van deze ontwikkelingen. Enschede probeert als high-tech regio aan te haken bij soortgelijke steden. Zo is ook Palo Alto in de Verenigde Staten een partnerstad; bekend als thuisbasis van tech-giganten Apple, HP, Tesla en Google op een steenworp afstand. Dalian is ook een groeiende high-tech regio; er is een compleet bedrijvenpark toegespitst op high-tech bedrijven zoals NEC en Panasonic; in totaal 1.200 bedrijven zijn hier gevestigd.

Protestactie
Deze band tussen Enschede en Dalian was voor de stichting Uyghur Cultuur en Informatiecentrum aanleiding om afgelopen zondag een manifestatie te houden bij villa De Bank in Enschede. Dit om aandacht te vragen voor de slechte behandeling van de Oeigoeren en andere groepen in China.