Afbeelding
Foto:

Muziekkwartier moet brede huiskamer worden

ENSCHEDE - Enschedeërs moeten straks een mooie nieuwe ontmoetingsplek krijgen in de binnenstad. Het huidige Muziekkwartier moet straks een veel bredere invulling krijgen waar de ontmoeting tussen mensen centraal komt te staan.

Afgelopen week hebben de bibliotheek, Kaliber Kunstenschool, Metropool Poppodia, het Wilminktheater en Muziekcentrum een overeenkomst getekend om uitvoering te geven aan deze ambitie. Het moet een plek worden waar je makkelijk binnenloopt om mensen te ontmoeten en voor ontspanning, terwijl je er tegelijkertijd inspiratie en ondersteuning vindt. Als de gemeenteraad in juni het licht op groen zet kan de verbouwing eind dit jaar beginnen. De verbouwing moet in 2022 gereed zijn en kost bijna 13,7 miljoen euro. De partners brengen zelf iets minder dan 4 miljoen euro mee voor de verbouwing. De gemeente financiert een bedrag van 9,2 miljoen euro. Dit bedrag wordt door de partners terugbetaald via de huur.

Gezamenlijke invulling
Het programma van de huiskamer komt boven op het huidige aanbod van de partners, die blijven doen wat ze al deden. Als ‘vereniging van eigenaren' werken ze de komende tijd verder aan de invulling van het gezamenlijke programma. Met inbreng van zoveel mogelijk mensen. Niet voor niets is het motto: iedereen is een bron van inspiratie. In de afgelopen maanden hebben de partners samen bekeken hoe ze de nieuwe functie van het Muziekkwartier organisatorisch en financieel gaan regelen. Daarbij rekening houdend met de realiteit die door de coronapandemie is ontstaan.

Levendig Wilminkplein
Belangrijkste verandering in het aanzicht van het gebouw is dat de hoofdentree wordt verplaatst naar het Wilminkplein. De gevel krijgt een veel opener karakter. De publieke ruimte loopt door tot achter de voordeur en buiten is te zien wat er binnen gebeurt. Dit komt ook de levendigheid van het Wilminkplein ten goede. Voor het overige hebben de aanpassingen voornamelijk betrekking op het interieur. Ze worden zo aangepakt dat een veilige ontvangst van bezoekers nu en in de toekomst is verzekerd.