Afbeelding
Foto:

Herbenoeming

Ik kan 1001 redenen bedenken waarom een burgemeester afziet van een tweede termijn. Anderhalve maand geleden zei diezelfde burgemeester voor de microfoon van 1Twente, dat hij energie genoeg heeft om weer te beginnen al was het maar voor 50%. Hij zei natuurlijk een tweede periode te ambiëren en het vooruitzicht gaf hem energie, zei hij. Vorige week verloste Onno van Veldhuizen zichzelf uit de dwangbuis van een herbenoeming. Een kunststukje van topacrobatiek, dat door (bijna) niemand verwacht werd. Misschien wel in de laatste plaats door de hoofdrolspeler zelf.

Het wachten was vorige week op de toelichting van Onno voor zijn afhaken, maar die kwam maar mondjesmaat. Ook zaterdagmorgen niet in de zaterdagkrant; weinig over de motieven van onze scheidende burgervader. Hij wilde niet meer zo onbarmhartig hard in de volle openbaarheid werken. Dus moeten we het voorlopig doen met de afscheidsbrief van het demissionaire collegelid. Het zal wel zo zijn dat alles een beetje heeft meegespeeld en dat er iets is geweest waardoor de emmer wel moest overlopen. Maar hij heeft zelf aangegeven dat er iets “anders” zijn pad kruiste. Het zal wel.

Zijn terugtreden heeft wel gevolgen voor het bestuur van de gemeente. Dit is in een korte periode de zoveelste keer dat waarschijnlijk de portefeuilleverdeling moet worden aangepast. Door het bekendmaken van het afscheid van Onno zal hij op sommige beleidsonderwerpen afhaken en vervangen moeten worden en dat betekent een extra belasting voor in de eerste plaats locoburgemeester Niels van den Berg. En die heeft al genoeg ellende in zijn eigen portefeuille.

De truc zou zijn om deze onverwachte aankondiging van de burgemeester om te zetten in een politiek nieuw begin waarbij de tegenstellingen in de raad de motor van het debat zullen zijn en de tegenstelling oppositie – coalitie verdwijnt. Want er moet tot de verkiezingen nog een hoop gebeuren. Zaken worden vooruit geschoven lijkt het. De Energievisie o.a. de windmolens, de wijkteams, veiligheid, het sociale domein. Er loopt niet voor niets een raadsonderzoek. Lastige onderwerpen, die de inwoners raken. En van die inwoners moet je straks de steun krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dus zullen de coalitiepartijen er alles aandoen om in de gunst van de kiezer te komen en dat lukt natuurlijk niet met: “we zetten een aantal windmolens in uw achtertuin”. Ondertussen rijdt de trein straks verder zonder de burgemeester. Die is uitgestapt op zoek naar een nieuwe bestemming. Ik hoop dat hij het geluk kan vinden.


Jan Visser