Afbeelding
Foto:

Bijzondere reeks zomerconcerten op het StadsCarillon

ENSCHEDE - Enschede is een stad waar muziek in zit. Naast het muziekcentrum, de theaters en andere locaties is er ook gewoon 'op straat' veel muziek te horen. Zo heeft menig Enschedeër wel eens genoten van de bijzondere stukken die gespeeld worden op het StadsCarillon. Zonder vaak te weten wié daar nu precies speelt. Om dit eens op een bijzondere manier onder de aandacht te brengen staat een reeks mooie zomerconcerten gepland.

Het zwaarste instrument van de stad, ruim 10.000 kilo, wordt al drie decennia door een vrouw bespeeld. Al sinds 1991 heeft Enschede namelijk een vrouwelijke StadsBeiaardier. “Zelf heb ik daar nog maar 3 jaar aan bijgedragen,” vertelt Esther Schopman. “Het is vooral de verdienste van mijn voorganger, Joke Brandsma, die tot 2017 het StadsCarillon bespeelde.” Dat er al 30 jaar een vrouw de Enschedese klokken laat zingen, is best bijzonder, want daar waar de beiaardcultuur is ontstaan - de Lage Landen (Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk) - zijn vrouwelijke stadsbeiaardiers nog steeds sterk ondervertegenwoordigd. Daarom schenkt men deze zomer aandacht aan dit bijzondere feit met een concertreeks. Elke zomermaand - op zondag 6 juni, zondag 18 juli en zondag 1 augustus - speelt er een vrouwelijke gastbeiaardier op het StadsCarillon.

Wie zijn zij?
De Nederlandse Rosemarie Seuntiëns bijt het spits af, het tweede concert wordt verzorgd door de Vlaamse Liesbeth Janssens en voor het laatste zomerconcert in deze reeks is de Poolse Anna Kasprzycka te gast. Meer informatie over Rosemarie Seuntiëns vind je op https://fb.me/e/5BT0DVaZ8 Meer informatie over Liesbeth Janssens vind je op https://fb.me/e/wQIwxGI3 en informatie over Anna Kasprzycka vind je op https://fb.me/e/gRTgkN5PT.

Kom luisteren
Voor deze gastconcerten stelt de St. Jacobuskerk haar tuin open voor luisteraars die in alle rust naar deze bijzondere concerten willen luisteren. Er zullen ongeveer 25 zitplaatsen beschikbaar zijn. Via de houten poort tussen pastorie en Jacobuskerk kom je in de tuin. Na afloop kun je hier de beiaardier ontmoeten. De concerten beginnen om 13.00 uur en duren een uur. De tuin is toegankelijk van 12.50 tot 14.30 uur.