125-jarig jubileum Rabobank Enschede

ENSCHEDE/HAAKSBERGEN - Op vrijdag 21 mei vierde Rabobank Enschede-Haaksbergen haar 125ste verjaardag. Dit is best bijzonder want hiermee zijn zij één van de vier oudste lokale Rabobanken in Nederland.

De Rabobank begon 125 jaar geleden in Lonneker, op de plek waar nu de Melkhal staat. Hier ontstond op 21 mei 1896 de Coöperatieve Landbouwersbank en Handelsvereniging. De motor achter deze aankoopvereniging was destijds burgemeester Eduard Jacobs. Hij zette de vereniging op volgens het systeem van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, een coöperatief georganiseerde kredietverlening. Na diverse fusies en samenwerkingen kent iedereen Rabobank Enschede-Haaksbergen zoals deze nu is.

Banken
De grondbeginselen die destijds golden zijn actueler dan ooit. De coöperatie is niet weg te denken uit de huidige samenleving. Daarom wilden ze op deze dag iets terug doen voor de samenleving. Op vrijdag 21 mei 2021 zijn twee zitbanken onthuld bij de oude Melkhal aan de Raiffeisenstraat in Enschede, de geboortegrond van de Rabobank. De banken zijn passend bij de Melkhal en volledig gemaakt van gerecycled plastic. Iets blijvend voor de samenleving en passend bij de duurzame ambities van de Rabobank.

Fietsroute
Daarnaast is er een fietsroute ontwikkeld. De route brengt je langs diverse belangrijke historische punten van de Rabobank in Enschede en in Haaksbergen. De route is te downloaden via de website van de Rabobank en vanaf 1 juni verkrijgbaar bij Enschede Promotie en VVV Haaksbergen.