Afbeelding
Foto: Shutterstock

Record aantal meldingen van burenruzies in 2020

ENSCHEDE - Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV). Ook Enschede had te maken een explosieve groei in meldingen.

“We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid. Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. In Enschede hadden we maar liefst 61% meer meldingen dan voor de coronacrisis. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt. Wel was de doorlooptijd van meldingen soms wat langer omdat bemiddelen zonder fysiek contact meer tijd kost”, aldus Jolanda Borggreve, coördinator buurtbemiddeling Enschede.

Woonplezier onder druk
Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. Op de tweede plaats staat treitergedrag: opzettelijk verkeerd parkeren of de hond uitlaten in de tuin van je buren. “We hebben meldingen gehad waarbij verteld werd, dat ze niet eens wisten dat de buren kinderen of een hond hadden, maar door het thuiszitten daarachter zijn gekomen. Dit zegt alles over de burenrelatie in coronatijd maar ook in niet coronatijd. Je hoort en ziet alles wat er altijd al was maar nu opvalt omdat je thuis bent. De tolerantie is ver te zoeken en het woonplezier neemt in rap tempo af. In coronatijd hebben mensen korte lontjes gekregen of zijn de lontjes op”, zegt Borggreve.

Thuis in eigen huis
Buurtbemiddeling blijkt ook in coronatijd onmisbaar. Het bemiddelen bij burenruzies zorgt ervoor dat mensen zich weer thuis voelen in hun eigen huis. Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Op de site www.problemenmetjeburen.nl staan tips hoe dit te doen. Als dit niet lukt, om wat voor reden dan ook, schakel dan op tijd de hulp van buurtbemiddelaars in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen. "Onze buurtbemiddelaars zijn getraind om conflictgesprekken te begeleiden en weten als geen ander hoe een burenrelatie weer te herstellen zodat iedereen weer prettig kan wonen. Onderschat de impact van een burenruzie niet. Thuis is je veilige basis en als dit niet zo voelt, dan levert dit klachten op”, vertelt Jolanda Borggreve.