Afbeelding
Foto: Shutterstock

Droge voeten in Het Wooldrik

ENSCHEDE - Bewoners van het Wooldrik moeten in de toekomst altijd droge voeten houden. Dit is de insteek van het gemeentelijke project GroenBlauw Wooldrik.

Er is nu nog geregeld wateroverlast in delen van de wijk. Wanneer het hard regent, komt een deel van de Zuid Esmarkerrondweg onder water te staan. De riolering kan het water dan namelijk niet aan; putdeksels komen omhoog en de straat staat blank. Om dit op te lossen komt er in bepaalde straten gescheiden riolering, worden twee overstortputten gemaakt en rondom sportpark Phenix komen verlagingen om water op te vangen.

Unieke uitdaging
Het Wooldrik ligt precies bovenop de stuwwal waar Enschede op ligt. Hierdoor is er veel hoogteverschil in de wijk, waardoor water weer naar het laagste punt stroomt: de Zuid Esmarkerrondweg. De verwachting is dat er in de toekomst meer weersextremen zullen komen. “Met het oog op de toekomst maken we samen Enschede steeds ‘groener’ en ‘blauwer'", licht wethouder Jurgen van Houdt toe. “We vervangen tegels en asfalt voor planten, struiken en bomen en we maken meer ruimte om regenwater op te vangen. Zo ook in en rondom het Wooldrik. Waar onvoldoende ruimte is boven de grond, zoals in de Lammertsweg en de Reaumurstraat, leggen we gescheiden riolering aan: een buis voor schoon regenwater en een buis voor vuil afvalwater met een beetje regenwater. Wel zo duurzaam want het schone regenwater hoeft dan niet meer gezuiverd te worden.”

Sportpark Phenix
Rondom het sportpark komt ook waterberging die zo'n 1,5 miljoen liter water op kan vangen. De velden die grenzen aan het sportpark worden ingezaaid met gewoon gras. In de velden die verder weg liggen komen bloemsoorten die van nature in dit gebied voorkomen. Vlakbij het sportpark komen twee extra overstortputten. Dit is een oplossing voor als het extreem hard of lang regent.

De Leuriks
De beek die over landgoed De Leuriks loopt, wordt een beetje uitgediept. Het water kan dan makkelijker in de bodem zakken. Als er veel water is, kan het gemakkelijker wegstromen. Verder stroomafwaarts, tussen het landgoed en de Oostweg, is de beek nu nog recht en smal. Hier wordt de beek natuurlijker en ruimer gemaakt. Ten zuiden van de beek wordt nog een tweede beek aangelegd. Beide beken krijgen glooiende oevers en lopen slingerend door het gebied heen.

Zuid Esmarkerrondweg
In de Zuid Esmarkerrondweg, Lammertsweg en Reaumurstraat wordt gescheiden riolering aangelegd. Het regenwaterriool voert het regenwater af naar de wateropvang rondom Sportpark Phenix. Het afvalwater verdwijnt via het vuilwaterriool naar de waterzuivering. Meer informatie is te vinden op enschede.nl/groenblauw-wooldrik.