Afbeelding
Foto:

Ingezonden brief: Even recht- zetten, meneer Kampman!

ENSCHEDE - In TC Tubantia van 14 maart lees ik met belangstelling het artikel "Menselijke maat ontbrak in bijstand". Daarin wordt melding gedaan van te hoog opgelegde boetes over de periode 2013 tot en met 2015 door de Gemeente Enschede. Het zou in totaal gaan om 427.000 euro, hetgeen ik zeer in twijfel trek, en bijna 700 gedupeerden.

Al op 24 november 2014 deed de hoogste bestuursrechter, de Centrale Raad van Beroep, uitspraak in deze kwestie. Hij beval namelijk dat bij schendingen van de inlichtingenplicht rekening gehouden moest worden met de mate van verwijtbaarheid. EnschedeAnders en GroenLinks stelden hierover in 2015 reeds kritische vragen. Hoewel het college toen de toezegging deed rekening te zullen houden met de mate van verwijtbaarheid lapte het deze rechterlijke uitspraak in 2015 gewoon aan zijn laars.

Onbegrijpelijk dat burgemeester Onno van Veldhuizen, die verantwoordelijk is voor behoorlijk bestuur, dit heeft laten gebeuren. Nadat betrokkenen in beroep zijn gegaan bij de CRvB deed deze op 7 maart 2019 opnieuw een uitspraak, het zogenaamde 'boetebesluit'. De gemeenteraad werd door wethouder Arjan Kampman hierover pas op 18 maart 2020, dus ruim een jaar later, geïnformeerd. Pas daarna zette hij zijn ambtenaren aan het werk om de dossiers van de 700 gedupeerden door te spitten, de te hoog opgelegde boetes vast te stellen en te verrekenen. Al met al heeft de uitzoekklus dus meer dan twee jaar geduurd om deze sociale misstand weer recht te zetten. Een operatie waar wethouder Arjan Kampman niet trots op hoeft te zijn. En dan doet Kampman in het krantenartikel ook nog een stuitende uitspraak: "Je wilt niet dat inwoners van je eigen stad door de overheid in de problemen komen".

Als er één gemeentelijke overheid is die heeft gezorgd dat inwoners in de problemen komen dan is het de Gemeente Enschede bij uitstek. Deze "onbetrouwbare overheid", zoals de Nationale Ombudsman haar bestempelde, staat al jaren garant voor misstanden in het sociale domein. De eens door Patrick Welman ingevoerde sociale misstanden worden door zijn opvolger Arjan Kampman helaas al bijna drie jaar grotendeels in stand gehouden. Terwijl Arjan Kampman bij 1Twente zijn uiterste best doet de aandacht af te leiden richting Den Haag en zijn Wmo-collega Niels van den Berg al vele maanden onzichtbaar is, weten Stichting 'Sociaal Hart Enschede' en Diaconaal Platform Enschede wel beter.

René Beunders, Stichting
'Sociaal Hart Enschede'