Afbeelding
Foto:

Programma ‘Nu Niet Zwanger’ ook in Enschede van start gegaan

ENSCHEDE - Vanaf 29 april is het programma Nu Niet Zwanger actief in gemeenten Enschede, Hengelo en Almelo. De verantwoordelijk wethouders van de drie steden gaven hiervoor donderdag tijdens een online kick off het startsein. Het landelijke programma richt zich op kwetsbare mensen en moet hen helpen onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Landelijk doen 141 gemeenten mee aan het programma. Almelo, Enschede en Hengelo starten als eerste gemeenten in de regio Twente.

Alex Langius, verantwoordelijk wethouder Jeugd uit Almelo is blij met het programma omdat het eerlijke gesprek veel leed kan voorkomen. “Met dit programma kunnen onze professionals kwetsbare vrouwen én mannen met een opeenstapeling van complexe problemen en beperkingen ondersteunen bij het nemen van de regie over hun kinderwens. Hiermee staan we dichterbij onze inwoners en sluiten we nauw aan bij hun leefwereld, vragen, mogelijkheden en barrières.”

Landelijk uitgerold
Onbedoeld zwanger raken is zowel op jongere als op latere leeftijd een ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de onbedoeld zwangere vrouw en haar omgeving worden geconfronteerd met een situatie waar zij niet direct voor gekozen hebben. Het gesprek voeren over een kinderwens en het eventuele moment daarvan, helpt bij het maken van een bewuste keuze. Daarom is in 2014 het programma Nu Niet Zwanger ontwikkeld. Na een succesvolle pilot in Tilburg is het programma landelijk uitgerold.

Verstrekkende gevolgen
"Het krijgen van een kind is heel bijzonders en het zorgt voor een grote verandering in je leven. Een onbedoelde zwangerschap kan verstrekkende gevolgen hebben. Er kan spanning ontstaan in de relatie of het ouderschap is niet combineren met opleiding of werk. Dit vergroot de kans op armoedeval. Ik gun ieder kind en gezin een kansrijke start. Daarom ben ik blij dat vanaf vandaag het landelijke programma Nu Niet Zwanger ook in Enschede draait”, aldus de Enschedese wethouder June Nods.

Beste programma
De wethouder van gemeente Hengelo, Claudio Bruggink, is enthousiast over dit programma. "We willen preventief werken en helemaal aan de voorkant problemen voorkomen. Dit is het beste programma daarvoor. Laten we vooral met elkaar samenwerken en mooie resultaten behalen”. Meer informatie kun je vinden op www.nunietzwanger.nl.