Afbeelding
Foto:

Weerstand tegen windmolens

USSELO / BOEKELO - Er is grote weerstand in Usselo en Boekelo tegen het plan van de Twentse gemeente om tussen de twee dorpen drie grote windturbines te bouwen. De omwonenden zijn angstig voor de gevolgen hiervan.

Deze burgers maken zich vooral zorgen over mogelijke gezondheidsklachten, horizonvervuiling (verstoring beeld omgeving), slagschaduw van de turbines en het gevolg van geluidsoverlast, deze angsten worden uitgesproken over impact op: voorzieningen, natuurgebieden en de huizen van de omwonenden. Sinds 15 maart hebben al ruim 1.100 mensen de petitie om dit plan tegen te houden getekend. De massale ondertekening heeft ervoor gezorgd dat Burgerbelangen Enschede overweegt om een motie in te dienen.

Reƫle angst
Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de nadelige gevolgen van windturbines op mensen die daar dichtbij wonen. Zij stellen dat er geen directe effecten op de gezondheid zijn vastgesteld. Wel kunnen windturbines geluidsoverlast bieden. "Het geluid van windturbines is minder luid dan dan dat van andere bronnen, maar wordt sneller als hinderlijk ervaren." Dat komt door het karakteristieke geluid dat de windturbine veroorzaakt (zoeven en zwiepen). Het onderzoek stelt verder nog dat hetzelfde geluidsniveau door andere factoren als meer of minder hinderlijk kan worden ervaren. Mensen die vanuit huis een windturbine kunnen zien ondervinden meer hinder en mensen die economisch belang hebben bij een windturbine rapporteren hierop weer minder hinder. Andere factoren zijn gevoeligheid voor geluid, de afbreuk van privacy en sociale acceptatie. Een onderzoek van Elise Olde Monnikhof in Deventer en Epse naar de overlast van windmolens liet zien dat voor plaatsing bewoners daar vreesden voor geluidsoverlast, een verpest landschap en slagschaduw van de wieken. Na de plaatsing van de windmolens, hoorde je echter bijna niemand meer over overlast.