Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Enschede wil eikenprocessierups vroeg bestrijden dit jaar

ENSCHEDE - De vroege bestrijding van de eikenprocessierups heeft in 2020 goed gewerkt. Het aantal overlastmeldingen nam flink af. De gemeenteraad heeft voor 2021 en 2022 nog geld beschikbaar gesteld voor de bestrijding van de rups. Dat betekent dat ook dit jaar ruim 23.000 eiken worden behandeld met aaltjes of bacteriën.

Wethouder Jurgen van Houdt: “We zijn blij met het resultaat van 2020. Aanzienlijk minder mensen hebben overlast gehad van de eikenprocessierups. Daarom gaan we door met onze aanpak: biologische bestrijding vóór de overlast, bevorderen van biodiversiteit en waar nodig wegzuigen van de nesten."

Bestrijdingskaart
Op enschede.nl/eikenprocessierups staat een bestrijdingskaart. Daarop is op straatniveau te zien welke eiken worden behandeld met welk biologisch bestrijdingsmiddel. De vlinderkaart van de Vlinderstichting is de basis voor de bestrijdingskaart. Op plekken waar beschermde vlinders leven mag niet vroegtijdig bestreden worden. Overlast gevende nesten kunnen daar wel worden weggezogen.

Ontheffing aangevraagd
De plekken waar in 2020 nog veel overlast was, zijn door experts opnieuw bekeken. In sommige eiken is toch een vorm van bestrijding mogelijk, maar in sommige eiken ook niet. In een enkel geval is ontheffing bij de Provincie aangevraagd om met aaltjes te mogen bestrijden. Daar mag wettelijk gezien niet bestreden worden, terwijl de overlast hier erg hoog is. De reactie op die aanvraag is nog niet binnen.

Aaltjes en bacteriën
De vroegtijdige bestrijding begint zodra de rupsen uit hun eitjes komen. Vorig jaar was dat begin april. De eiken die behandeld mogen worden, worden twee keer bespoten met aaltjes of bacteriën. Een klein deel van de eiken wordt met aaltjes behandeld. Het grootste deel van de Enschedese eiken wordt iets later behandeld met bacteriën, zodra het blad aan de eiken komt. Ook dit jaar wordt er weer uitgebreid gecommuniceerd over de bestrijding van de eikenprocessierups in en rondom Enschede. Alle informatie hierover wordt verspreid via onder andere www.enschede.nl/eikenprocessierups en sociale media van de gemeente.