Afbeelding
Foto: Martijn Bergsma

Human Library in Enschede

ENSCHEDE - Op donderdag 8 april komen boeken tot leven tijdens een online editie van het Human Library-event bij de Bibliotheek Enschede. Bijzondere titels zitten tussen 19.00 uur en 21.00 uur voor je klaar voor een inspirerend gesprek.

Tijdens Human Library leen je namelijk geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven misschien niet snel spreekt. Of niet durft te vragen naar hun persoonlijke verhaal. Denk bijvoorbeeld aan een transgender, iemand met autisme, een kale vrouw, en een vluchteling en anarchist uit Twente. Tijdens Human Library mag je alles vragen en kan je alles bespreken. In een open gesprek vertellen de levende boeken hun levensverhaal. Vanwege de coronacrisis organiseert de Bibliotheek Enschede de Human Library als online editie. Want ook in deze periode willen ze juist mensen met elkaar verbinden. Eén op één, waarbij je elkaar (digitaal) in de ogen kunt kijken en van elkaar kunt leren.

Hoe werkt het?
Op www.thehumanlibrary.nl/agenda/enschede vind je alle beschikbare boeken van de Human Library Online Enschede op donderdag 8 april. Zie je een ‘levend boek’ dat je wilt lenen? Klik dan op ‘Meld je hier aan’ om een tijdstip met dat boek te reserveren. Na je aanmelding ontvang je per e-mail een link om deel te nemen aan het online gesprek. We maken gebruik van het programma Zoom. Je hoeft hiervoor niets te downloaden. Wel heb je een apparaat nodig met internet en met een microfoon en webcam, bijvoorbeeld een smartphone of laptop.

Online kamer
Tijdens de Human Library Online wordt begonnen met een gezamenlijk welkom en worden de regels voorgelezen. Daarna worden jij en jouw 'boek' in een eigen online kamer geplaatst, waar je één op één met elkaar in gesprek kunt gaan. Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Human Library is een internationaal en beproefd concept wat zijn oorsprong in Denemarken heeft. Klopt wat we over mensen denken op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? De Human Library durft dat te betwisten en brengt daarom mensen in contact die elkaar in het dagelijks leven niet zo snel tegenkomen en/of spreken. Door op deze manier in gesprek te gaan, worden niet alleen bepaalde vooroordelen onderzocht, maar ook tegengegaan.