Afbeelding
Foto:

Aveleijn wint bijzondere prijs

ENSCHEDE - In een deels live, deels online evenement werd onlangs de Gehandicaptenzorgprijs 2021 uitgereikt. De hoofdprijs, een cheque van 10.000 euro, ging naar Aveleijn. De Gehandicaptenzorgprijs staat dit jaar in het teken van het thema Eenzaamheid en is voor de achtste keer uitgereikt. Bartimeus en Amerpoort waren de andere finalisten.

In 2020 vond bij Aveleijn in Enschede, in samenwerking met de gemeente Enschede, Stichting Prokkel en belangenorganisatie LFB, het project ‘Iedereen doet mee’ plaats. In het project, dat inhoudelijk werd vormgegeven door een creatief consortium bestaand uit Theatergezelschap Gehring & Ketelaars, Concordia, Art Partner en Loadstar, trokken kunstenaars met en zonder beperking gedurende een langere periode met elkaar op. De kunstwerken die zij maakten werden tentoongesteld in de expositie ‘Wat je niet ziet bestaat wel’. De expositie kon als duo (iemand met en iemand zonder beperking) worden bezocht.

Oppervlakkige relaties
Dit project startte met een onderzoek, waaruit bleek dat mensen met een beperking wel oppervlakkige relaties hebben met mensen zonder beperking, maar dat er weinig langdurige relaties zijn. Een echt, oprecht en intensief contact komt niet zomaar tot stand. Dat komt bijvoorbeeld door het ongemak dat er is in het ontmoeten van elkaar. Ook bestaan er - over en weer allerlei vooroordelen. Daardoor is het moeilijker om contact te leggen, wat er bij mensen met een beperking toe kan leiden dat zij zich niet begrepen en gezien voelen en eenzaamheid ervaren. In dit project is geprobeerd dat te doorbreken door mensen samen te laten werken aan een gedeelde passie, in dit geval kunst. In duo's werkten mensen met en zonder een beperking samen aan ofwel het creëren van kunst ofwel het cureren en organiseren van een kunstexpositie. De duo's werden zorgvuldig gescreend en met een vragenlijst op gang geholpen. Uiteindelijk zijn er bijzondere connecties en vriendschappen ontstaan.

Waardering van de jury
Dit initiatief maakt indruk op de jury door de inspirerende visie van Aveleijn, waarin erkend wordt dat het ontwikkelen van een diepgaande relatie een ingewikkeld vraagstuk is dat inspanningen van iedereen vraagt. Aveleijn heeft hierin haar verantwoordelijkheid genomen. Zoals uit het genoemde onderzoek is gebleken, kost het tijd om een oprecht, intensief contact tussen iemand met en iemand zonder een beperking te cultiveren. Het kost tijd om beide werelden aan elkaar te verbinden.