Afbeelding

Rijdende Badkamer op pad!

ENSCHEDE - Woensdag 24 maart was het eerste bezoek van de zo goed als nieuwe Rijdende Badkamer aan basisschool Schateiland in Enschede. Met dit schoolpleinproject worden kinderen bewust gemaakt van water- en energieverbruik bij het douchen. Het Wetenschap & Technologie en Duurzaamheidsmenu (ondergebracht bij Concordia) coördineert de uitvoering en ontwikkelt hierbij educatief materiaal.

De Rijdende Badkamer is een aanhanger met daarop een ‘badkamer’ voorzien van diverse technieken om kennis over waterverwarming en waterverbruik voor kinderen inzichtelijk te maken. Kinderen doen tijdens het bezoek diverse activiteiten, zoals fietsen om water ‘warm te trappen’ en energie hiervoor op te wekken via een cv-ketel of waterpomp. Daarnaast demonstreren drie verschillende douchekoppen – van regendouche tot een waterbesparende variant - het waterverbruik binnen eenzelfde douchetijd. De Rijdende Badkamer is gebouwd door medewerkers en studenten van Techniekhuis Hengelo en klaar om te gaan rijden!

Pilot
Het eerste badkamer-bezoek was aan basisschool Schateiland op de Eschmarke die hieraan haar medewerking verleende. Na de pilot wordt rondom het thema waterbesparing en energieverbruik educatief materiaal ontwikkeld voor basisscholen. Na de zomer van 2021 kan elke basisschool in Enschede een bezoek van de Rijdende Badkamer aanvragen en bijbehorend lesmateriaal.

Gadget
Energie besparen is leuk! Alle kinderen krijgen een douchetimer waarmee ze thuis water besparen door hun douchetijd te verkorten. In de klas kunnen zij met elkaar de competitie aangaan: welke leerling vermindert in een week het best de eigen totale douchetijd? En welke klas staat straks met waterbesparing aan kop?

Landelijke subsidie
Het project De Rijdende Badkamer is voortgekomen uit een grote overkoepelende campagne die nu loopt in Enschede: Energieloket Enschede. Deze campagne is gelanceerd met de landelijke subsidie RRE (Reductie Regeling Energieverbruik) waarin inwoners van Enschede worden aangezet hun energiegebruik te verminderen. Dit project is in opdracht van gemeente Enschede opgepakt door Stichting Pioneering. Pioneering wilde ook graag het onderwijs actief betrekken bij het verminderen van energieverbruik en heeft daartoe het W&T en Duurzaamheidsmenu opdracht gegeven voor de uitvoering en ontwikkeling.

Brede insteek
Het Wetenschap & Technologie en Duurzaamheidsmenu is een platform voor informatie, inspiratie en kwalitatief onderwijsaanbod op het gebied van Wetenschap, Technologie & Duurzaamheid in de regio Twente. Kijk op voor meer informatie op de website www.w-t-menu.nl.