Afbeelding
Foto:

Rookmelders redden levens

TWENTE - De Nationale Brandpreventieweken zijn deze week weer begonnen. Vier weken voert de Brandweer Twente campagne met als thema ‘Rookmelders Redden Levens'. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

Veel Nederlandse woningen zijn inmiddels al voorzien van levensreddende rookmelders, maar nog lang niet alle. Hier gaat door een nieuwe wet hopelijk verandering in komen. Vanaf 1 juli 2022 is het namelijk verplicht dat alle woningen in Nederland juist geplaatste en goed werkende rookmelders hebben.

Levensbelang
"Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen", vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. "De giftige rook bij brand is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen drie minuten ontstaan, mede door het meubilair, zoals je dat in de meeste woningen ziet. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Als je slaapt, ruik je namelijk niets. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig was."

De campagne
Tijdens de Brandpreventieweken in oktober vorig jaar heeft de campagne ‘Rookmelders redden levens' vanwege de verscherpte coronamaatregelen uitsluitend online plaatsgevonden. Een groot kick-off event, een tour door alle 14 gemeenten langs bouwmarkten met een brandweer educatievoertuig en instructies aan verkooppersoneel van rookmelders kon helaas allemaal niet doorgaan. Desondanks is toch op een creatieve manier brandveiligheid en het belang van rookmelders bij mensen onder de aandacht gebracht: met een display van brandweervlogger Richard in 70 bouwmarkten in Twente!

Weer op pad
Inmiddels is Richard weer op de kazerne en staat hij te popelen voor zijn volgende klus: een bezoek aan de 14 Twentse gemeentehuizen. Deze display is voorzien van informatieflyers die inwoners mee kunnen nemen. Vanwege de coronamaatregelen zijn de bezoeken aan gemeentehuizen beperkt. Daarom vindt de campagne ook dit keer verder vooral online plaats. Meer informatie over rookmelders is te vinden op www.brandweer.nl/rookmelder en op www.rookmelders.nl.