Afbeelding
Foto:

Twentse voedselbanken verwachten ook hier toename

TWENTE - Het afgelopen jaar hebben veel Nederlandse gezinnen het moeilijk gekregen. De coronacrisis zorgde voor baanverlies en/of een terugloop in inkomsten. Dit zorgde er helaas ook voor dat de druk op de voedselbanken landelijk toegenomen is. Hoewel men dit in Twente nu nog aan kan, anticipeert men wel op toename.

Het afgelopen jaar kwamen er landelijk ruim zeven procent meer aanvragen binnen voor voedselhulp bij de voedselbanken. Met name in de grotere steden nam hierdoor de druk op deze voorzieningen toe. In Twente viel de situatie gelukkig nog wel mee - tot nu toe. Baanverlies was groter in andere delen van het land en Twente werd wat later getroffen door de crisis dan andere regio's. Toch anticipeert men ook hier op stijging van hulpaanvragen de komende tijd. Zo speculeerden de voorzitters van de voedselbanken in Almelo, Enschede en Oldenzaal in de Tubantia afgelopen week dat er ook hier een golf gaat komen. Veel bedrijven worden nu nog overeind gehouden door steunmaatregelen. Wanneer deze wegvallen, kan het snel gaan.

Steun nodig
De Twentse voedselbanken hopen dan ook de komende tijd al wat extra steun te kunnen werven om straks de golf voor te zijn. Er is bij een voedselbank altijd behoefte aan drie zaken: eten om te doneren, geld om pakketten aan te vullen en vaste lasten te bekostigen en vrijwilligers om dit alles uit te voeren. Met name op het gebied van voedsel hadden veel voedselbanken het lastig afgelopen jaar. Er kwamen minder donaties van onder meer supermarkten, omdat deze grotere omzetten draaiden en minder overbleef. De voedselbanken hopen dat, ondanks alles, mensen en bedrijven ook geld blijven doneren dit jaar om deze belangrijke voorzieningen in stand te houden.