Afbeelding
Foto:

Kom niet in de verleiding van het snelle geld van criminelen

TWENTE - De huidige crisis heeft het voor veel mensen lastiger gemaakt om rond te komen. Baanverlies, een terugloop in inkomsten en andere factoren maken sommige mensen wanhopig. Helaas maken criminelen ook dankbaar gebruik van de crisis, zo waarschuwt de politie.

Er zijn diverse manieren waardoor mensen in aanraking kunnen komen met criminaliteit. In sommige gevallen gaat dit onbewust. Zo proberen criminelen ook nu bedrijfsruimtes te huren voor bijvoorbeeld de opzet van een drugslab of wietkwekerij. Een verhuurder is dan al snel blij met de inkomsten en stelt niet altijd de juiste vragen. Een goed advies is altijd: controleer in ieder geval goed de identiteitsbewijzen van mensen waar u mee te maken hebt voor u iets gaat verhuren. Verhuren aan een drugslab of wietkweker stelt u bloot aan uiteenlopende risico's, waaronder strafrechtelijke vervolging. Ook op andere manieren kunnen criminelen zich binnen wurmen in uw bedrijf; bijvoorbeeld door leningen of 'giften' aan te bieden, in ruil waarvoor zij partner worden in uw onderneming.

Wiet kweken
Een andere lucratieve inkomstenbron in barre tijden is het thuis telen van wiet. Formeel is dit niet toegestaan, maar er is wel een gedoogbeleid: bij vijf planten of minder neemt de politie deze in beslag en volgt doorgaans geen strafvervolging. Wanneer iemand echter besluit om voor winst te kweken is de zaak heel anders. U riskeert dan strafvervolging, huisuitzetting en ook het ontnemen van criminele winst. Jaarlijks worden tussen de 3.000 en 5.000 wietplantages opgerold door de politie.

Geldezels en meer
Er zijn ook andere manieren waarmee mensen in de problemen komen. Zoals het verlenen van hand- en spandiensten ten behoeve van criminele activiteiten. Zo werden afgelopen week in Twente elf 'geldezels' aangehouden; mensen die hun bankrekening ter beschikking stelden om crimineel geld door te sluizen. Uiteindelijk komt de politie hier altijd achter; vervolgens blijft de geldezel met grote problemen zitten aangezien de politie hem of haar gaat vervolgen.