Afbeelding
Foto:

Voedselbank wekt eigen stroom op

ENSCHEDE – Wethouder Arjan Kampman opende onlangs symbolisch de 104 zonnepanelen die op het dak geplaatst zijn van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen aan de Hengelosestraat in Enschede.

Om in de toekomst voldoende voedselpakketten te kunnen blijven aanbieden, investeert de Voedselbank in middelen waarmee de vaste lasten omlaaggaan. Door een lagere energierekening blijft er meer geld over, dat direct wordt besteed aan de voedselpakketten voor de cliënten. De inhoud van de pakketten die de Voedselbank wekelijks uitreikt krijgen zij gedoneerd. Om deze pakketten verantwoord klaar te maken, hebben zij koel- en vriescellen in gebruik. Het stroomverbruik daarvan is een flinke jaarlijkse kostenpost die zij graag willen terugbrengen. Er zijn 104 zonnepanelen op het dak van de Voedselbank geplaatst. Dit aantal is afgestemd op de ruimte op het dak en het energieverbruik.

Sponsoren
Voor deze forse investering zoekt de Voedselbank sponsoren. Esther Meijnen, bestuurslid Communicatie & PR, Voedselbank Enschede-Haaksbergen: "Om een idee te geven van de opbrengst: elk zonnepaneel kost éénmalig € 300,- en levert ongeveer 300kWh stroom op per jaar. De opbrengt van één zonnepaneel dekt de kosten van één voedselpakket per maand. Elke donateur van één zonnepaneel voorziet daarmee dus elke maand opnieuw één voedselpakket. En dat gemiddeld zo'n 25 jaar, want dat is de minimale levensduur van zonnepanelen. Dat is toch prachtig!" Door de zonnepanelen te laten sponsoren kan de Voedselbank blijven voorzien in zo veel mogelijk gezonde voedselpakketten. Hiervoor zijn ze op zoek naar bedrijven en/of fondsen die financieel willen steunen én hulp kunnen bieden bij het verspreiden van de hulpvraag binnen hun netwerk.

Vaste lasten
De Voedselbank heeft geen personeelskosten en het voedsel krijgen ze gratis. Toch zijn er nogal wat kostenposten om de organisatie draaiende te houden. Denk alleen al aan het ophalen, (gekoeld) opslaan en distribueren van het voedsel. Maar ook zijn er kosten voor huisvesting, energie, telefoon, verzekeringen enzovoort. De exploitatiekosten van de organisatie en activiteiten bedragen op dit moment ongeveer € 5,- per voedselpakket. Elke financiële bijdrage is dan ook welkom!