Afbeelding
Foto: bloem

Vermindering broeikasgassen

OVERIJSSEL - De broeikasgasemissies daalden volgens de cijfers van het CBS ten opzichte van 1990 tot 2020 met 24,5 procent, dit benadert de Urgenda-doelstelling, een broeikasgasreductie van minimaal 25 procent tussen 1990 en 2020, maar is het voldoende? En hoe zit het met de CO2 emissies hier in Overijssel?

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is kennis nodig, om zo weloverwogen beslissingen te nemen. Het vergelijken van verschillende ideeën die in de praktijk zijn bewezen, heeft daar een belangrijk aandeel in. Zo kom je uiteindelijk op de meest efficiënte oplossing uit. Uitvoerend secretaris Christiana Figueres van de Verenigde Naties, werkzaam voor het departement dat zich bezighoudt met klimaatverandering, schrijft: "zelfs op dit late tijdstip, hebben we nog steeds een keuze over onze toekomst. En daarom telt elke maatregel die we vanaf dit moment ondernemen. Bovendien zijn we in staat om de juiste keuze te maken over onze eigen bestemming. We zijn niet gedoemd tot een verwoestende toekomst en de mensheid is niet onvermogend om op grote problemen te reageren. We hebben de plicht om te hopen en een verantwoordelijkheid om te handelen. En die verantwoordelijkheid is bijzonder dringend voor regeringen en internationale organisaties."

Provincie Overijssel
In 2019 werd in Overijssel 861 ton CO2 uitgestoten, dat staat gelijk aan 499 keer met het vliegtuig op en neer naar New York of 110 rondjes om de aarde met een personenauto. Waar komen die emissies voornamelijk vandaan? Dieselverbruik staat met 373 ton op de eerste plek, daarop volgt gasverbruik met 139 ton op de derde plek staat benzine, met 52,7 ton. Overijssel wil (en moet) in 2030, 15 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2019. De provincie Overijssel wil dit doel bereiken door alle energie uit zonnepanelen en windmolens te halen en gebruik van elektrische auto's te stimuleren. Zij stellen ook prioriteit aan het isoleren van gebouwen en openbare verlichting vervangen door LED-verlichting. Op de site www.overijssel.nl staat meer informatie vermeld en vertellen zij dat ze graag andere ideeën zouden horen voor het verminderen van de CO2-uitstoot.

Ideeën
Minder vlees draagt bij aan de reductie van broeikasgassen. Greenpeace: "Onze eigen veehouderij draagt voor 12 procent bij aan de uitstoot van broeikasgassen en is verantwoordelijk voor zo’n 65% van de CO2 uitstoot in Nederland." Wilt u zelf hieraan bijdragen? Eet dan eens wat vaker vegetarisch. Een ander idee dat door veel milieuwetenschappers en -activisten wordt aangemoedigd is kernenergie als primaire energiebron. "De wereld heeft nood aan een uitstootarme bron van elektriciteit die snel op grote schaal kan worden opgestart en onafgebroken productie kan garanderen, ongeacht de weersomstandigheden en zonder de gebruikte oppervlaktes uit te breiden,” voeren wetenschapsjournalisten Goldstein en Qvist aan. Kernenergie lijkt een stigma te zijn geworden onder veel mensen. Kernenergie is schoner dan zonnepanelen en windmolens. Per geproduceerde eenheid energie is de CO2-uitstoot van de windmolens en zonnepanelen hoger dan bij kernenergie. Dit komt onder andere doordat een kerncentrale efficiënter energie kan produceren en niet afhankelijk is van de hoeveelheid zon of wind. Kernenergie vergt in verhouding veel minder ruimte, het is ontzettend veilig. “In werkelijkheid is kernenergie verreweg de veiligste vorm van energie, vooral in vergelijking met steenkool, die door luchtvervuiling nog steeds honderdduizenden vroegtijdige overlijdens per jaar veroorzaakt,” aldus Goldstein en Qvist. Kerncentrales van toen zijn niet meer de kerncentrales van nu. Het is goedkoper dan de alternatieven (windmolens en zonnepanelen) en daarbij ook nog eens veel krachtiger, een kerncentrale staat gelijk aan 6.000 windmolens. Bill Gates: "In de strijd tegen de klimaatopwarming hebben we kernenergie echt nodig." Heeft u nou nog ideeën? Stuur ze dan op! Dit kan naar postbus@overijssel.nl. Met een goede uitwerking en onderbouwing van uw idee kunt u een verschil maken. Samen zijn we sterker, samen zijn wij op weg naar een schone toekomst!