Afbeelding
Foto:

Onderzoek moet inzicht geven in seksuele acceptatie Twente

TWENTE - Nederland is over het algemeen een vrij tolerant land ten aanzien van seksualiteit. Maar helaas kunnen ervaringen sterk verschillen. Het blijft daarom belangrijk om onderzoek te doen naar de acceptatie van seksuele diversiteit. De GGD Twente voert momenteel een nieuwe enquête uit over dit thema.

Seksuele diversiteit is de afgelopen twintig jaar gegroeid als thema. Tegenwoordig gebruiken we vaak de overkoepelende term LHBTI+: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse en... een nog veel bredere groep die zich niet direct laat definiëren door een specifieke term. Dit maakt het ook lastig om exacte cijfers te geven op dit gebied; ruwe schattingen zijn dat ergens tussen de 7 en 10 procent van de bevolking binnen zo'n doelgroep zou kunnen vallen. Acceptatie is en blijft een belangrijk thema voor al deze mensen. Helaas is dit lang niet altijd vanzelfsprekend. Uit eerder onderzoek in 2019 bleek dat zo'n veertig procent van deze groep in Overijssel zich wel eens tot vaak onveilig voelt op straat. Eén op de zes maakte in een jaar een discriminatie-incident mee.

Nieuw onderzoek
Nu voeren Vizier Oost en de Radboud Universiteit het onderzoek opnieuw uit, wat voor de GGD Twente belangrijke inzichten op moet leveren. Via www.ggdtwente.nl kunt u deze vragenlijst invullen. Dit duurt ongeveer een kwartier. Er zijn dit jaar ook nieuwe vragen opgenomen, onder meer over acceptatie van deze identiteit binnen sport en religie, plekken waar men zich onveilig voelt en wat gemeenten kunnen doen voor deze doelgroep. Overijssel kent diverse 'regenbooggemeenten' die zich actief in willen zetten om acceptatie van diversiteit te bevorderen.