Afbeelding
Foto:

GGD Twente opent coronavaccinatielocatie in Expo Twente

ENSCHEDE - De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus komt inmiddels redelijk op stoom. Het is geen benijdenswaardige klus waar de landelijke en regionale gezondheidsorganisaties voor staan; een hele bevolking vaccineren binnen een zo kort mogelijke tijd. Een goede infrastructuur is hierbij van groot belang. Om het vaccineren zo goed mogelijk te laten verlopen opent de GGD nog diverse nieuwe vaccinatielocaties in de regio. Zo zal er met ingang van april ook gevaccineerd worden in Expo Twente aan het Colosseum 70 in Enschede.

Belangrijk detail: het is niet zozeer een 'extra' locatie, maar meer het verplaatsen van de vaccinaties. Zoals de lezer wellicht al weet werd vorig jaar een grootschalige test- en vaccinatielocatie opgezet op de campus van de Universiteit Twente. Nu vaccineren op grotere schaal nodig gaat zijn, kiest men voor het opzetten van een specifieke, grotere vaccinatielocatie. De locatie op de UT-campus zal straks alleen gebruikt worden voor het afnemen van coronatests. Op papier is dit de veiligste oplossing.

Mooie plek
Expo Twente is een praktische locatie om te vaccineren. Er komen in totaal twaalf priklijnen waar dagelijks ruim 2.500 mensen gevaccineerd kunnen worden. Hiermee is het officieel de grootste vaccinatielocatie in Twente. Deze is goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Uiteraard houdt de GGD Twente wel de nodige slagen om de arm; de beschikbaarheid van vaccins gaat bepalen hoeveel er in de praktijk geprikt kan worden.

Meer locaties
Er zullen op korte termijn ook nog andere locaties geopend worden. Op dit moment is ook al bekend dat per april gevaccineerd gaat worden in sporthal De Haverkamp in Markelo. Hier kunnen dan zo'n 1.200 prikken per dag gezet worden in zes priklijnen. Uiteindelijk zijn er zes priklocaties in Twente gepland, in Markelo, Enschede, Almelo, Oldenzaal, en twee nog niet genoemde locaties.

Wanneer een prik?
De belangrijkste vraag waar veel Twentenaren mee zullen zitten is: wanneer ben ik concreet aan de beurt voor de vaccinatie? Hoewel de planning langzaam concreter lijkt te worden, zijn exacte momenten nog niet te geven. Zo zou rond deze maand het vaccineren van de eerste thuiswonenden vanaf 65 jaar beginnen, evenals vaccineren van volwassenen in medische hoog-risicogroepen. De grootste groep mensen - volwassenen zonder medische indicaties - komt vanaf circa mei aan de beurt. De overheid werkt nu aan een website waar mensen door middel van een tool zelf kunnen zien tot welke groep zij behoren en de meest recente schatting van de vaccinatie. Of dit in de praktijk veel uit zal halen is echter de vraag; er zijn wekelijks nieuwe ontwikkelingen over leefbaarheid en effectiviteit van vaccins voor diverse doelgroepen, waardoor de schattingen weinig concreet kunnen zijn.