Afbeelding
Foto:

Aanleg van Stadsbeek in Elferinksweg in volle gang

ENSCHEDE - Goed waterbeheer is een belangrijk aspect voor de leefbaarheid in een stad als Enschede. We krijgen in de toekomst immers steeds meer te maken met weersextremen, zo verwachten de experts. De afgelopen jaren zijn al veel dingen in gang gezet om Enschede weerbaarder te maken tegen extreem weer.

Naast de aanleg van onder meer wadi's en ondergrondse waterberging zijn er ook op andere manieren projecten opgezet. Zoals de aanleg van de Stadsbeek in de Elferinksweg. De aanleg van deze beek is in volle gang. Dit moet onder meer de wateroverlast hier voorkomen in de toekomst.

Opzet
De nieuwe Stadsbeek moet volgens de gemeente overlast voorkomen. Nu zien we bij extreme regenval dat de riolering dit niet altijd goed kan verwerken. Wanneer het veel regent neemt de grond weliswaar een deel op, maar de rest moet goed afgevoerd worden om overlast te voorkomen. De Stadsbeek moet hierbij helpen. Afgelopen week werd gestart met de volgende fase van dit project. Een beek is pas een beek wanneer er water doorheen stroomt, toch? Om dit te bereiken worden bewoners nu opgeroepen om wat bijzonders te doen: hun regenpijp doorzagen. Regenwater komt tot nu toe op het dak terecht en gaat dan via de regenpijpen rechtstreeks het riool in. Bewoners worden aangemoedigd om de pijp door te (laten) zagen, waardoor het water in de tuin terecht komt. Het stroomt vervolgens weer de Stadsbeek in. Deze voert het water dan weer af waardoor het geen overlast op kan leveren. Het bouwteam helpt inwoners om dit te doen. En: er is ook echt veel interesse bij inwoners. Eef Kuiper helpt bewoners uit de Elferinksweg met het afkoppelen: "Afkoppelen betekent dat we de regenpijp doorzagen en het water via de tuin naar de beek laten stromen. Afkoppelen kan op veel verschillende manieren. Bewoners kiezen zelf welk hulpstuk en welke goot het beste past bij hun huis en tuin." Marja Stinenbosch liet afgelopen week als eerste de regenpijp doorzagen, met vele bewoners die zullen volgen. Later dit voorjaar worden ook andere buurtbewoners uitgenodigd om hun regenpijp af te laten koppelen voor dit goede doel.