Ingezonden brief: Wanprestaties

ENSCHEDE - Op 6 maart publiceerde TC Tubantia een uitgebreid interview met Ayfer Koc naar aanleiding van een Internationale Award voor verbindend vrouwelijk leiderschap, die aan haar is toegekend. Zij geeft aan dat zij niet weet, wie haar heeft voorgedragen en dat ze zeer verrast is door de voordracht. Ik kan u verzekeren, dat ik het niet ben geweest én dat ik stomverbaasd ben.

Teun Staal tekende uit haar mond uitspraken op over haar verbindend vrouwelijk leiderschap en over wat volgens haar de wenselijke verhouding burger-overheid is, die zo haaks staan op wat zij gedaan en nagelaten heeft, in ieder geval in de periode 2014-2018, dat ik het stuitend vind. De gemeente Enschede heeft, denk ik, vóór 2014 nooit een college en een coalitie gehad die zo hebben bijgedragen aan toename van de maatschappelijke tweedeling en armoede in de Enschedese samenleving en aan de toenemende polarisatie in de gemeenteraad. Als voorzitter van de CDA-fractie, die de wethouder leverde en bleef steunen, die de katalysator daarvan was, droeg zij grote verantwoordelijkheid daarvoor. Verbindend vrouwelijk leiderschap door haar was ver te zoeken. Dat zij nu afstand neemt van onderdelen van het ook nu nog altijd asociale beleid van de gemeente poetst dat niet weg. Zij heeft er van 2014 tot 2018 als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad actief aan bijgedragen dat haar wethouder, Patrick Welman, duizenden mensen ernstig kon schofferen en financieel en sociaal kon duperen.

Twee voorbeelden
Als eerste de verplichte vier weken zoekperiode naar werk, die wethouder Welman in strijd met de wet oplegde aan personen van 27 jaar en ouder. Pas na die periode mochten zij van hem een bijstandsaanvraag indienen. Dat schortte hun wettelijke rechten op een uitkering en een daaraan voorafgaand voorschot tenminste vier weken en vaak langer op. Oók haar fractie verdedigde dat deze prikkel nodig was om hen naar werk te krijgen. Dit heeft zeker 2.500 Enschedeërs gedupeerd en in de problemen gebracht. Tegelijkertijd werden de voorschotten aan ruim 5.000 bijstandsaanvragers niet, te weinig of te laat uitgekeerd. Deze onwettige zoekperiode en voorschotverlening hebben ongetwijfeld tot grote sociale ellende en schade in veel gezinnen geleid voor relaties en kinderen.

Waarschuwingen
Waarschuwingen vanuit de oppositie dat het beleid sociaal en juridisch niet deugde werden door wethouder Patrick Welman en de coalitie genegeerd. Koc was dus op de hoogte, maar alle ellende van zo veel kwetsbare gezinnen liet haar kennelijk koud. De overheid was er dus niet voor de kwetsbare burger. Drukte hem integendeel (nog verder) in de problemen. Externe onderzoeken uitgevoerd door de Nationale Ombudsman en namens de Rekenkamer Enschede hebben uitgewezen, dat wat hierboven staat juist is. De Nationale Ombudsman noemde de gemeente zelfs "een onbetrouwbare overheid", een blamage en het tegengestelde van een overheid die er voor de burger was. Van de uitkomsten van die onderzoeken nam zij knarsetandend kennis. Niet vanwege het vernietigende oordeel, maar omdat zij niet langer kon ontkennen dat duizenden Enschedeërs schandalig behandeld zijn. Als Ayfer Koc het verbindend leiderschap dat haar wordt toegedicht daadwerkelijk had vertoond én er vanuit haar positie zorg voor had gedragen, dat de overheid de burger en zeker de vele kwetsbaren onder hen niet ernstig dupeert maar er integendeel voor hen is dan was het leven van veel kwetsbare gezinnen in Enschede nu minder zorgelijk. Maar het kan raar lopen in het leven. Patrick Welman werd ondanks alles burgemeester van de gemeente Oldenzaal. En Ayfer Koc wordt ondanks alles onderscheiden met een International Award. Echt, het moet niet gekker worden.

René Beunders,Stichting 'Sociaal Hart Enschede'