Afbeelding
Foto: Shutterstock

Overijssel strijdbaar tegen plan voor kernafval in zoutkoepels

ENSCHEDE - De Provincie Overijssel wil zich actief gaan verzetten tegen de Duitse plannen om kernafval op te slaan langs onze provinciegrenzen. Afgelopen week namen de Provinciale Staten hiervoor een motie aan.

De Duitse overheid onderzoekt nu de mogelijkheden om vanaf circa 2031 kernafval op te slaan in voormalige zoutkoepels langs de grens. Diverse locaties zijn in beeld langs de grenzen van Overijssel, Groningen en Drenthe. Over de grens bij Twente is een goede kanshebber. Uiteraard levert dit aardig wat weerstand op. Zo werd een petitie tegen de kernafvalopslag al meer dan 2.000 keer ondertekend. Deze is hier te vinden: https://bit.ly/2NZj3xv Terecht, vindt PvdA-Statenlid Peter Hermans. “We moeten zuinig omgaan met onze ondergrond, zodat ook de generaties na ons kunnen genieten van een mooie en veilige wereld. Daar past niet bij dat we radioactieve rommel in de grond proppen om er maar vanaf te zijn. Als er wat gebeurt, kun je er niet bij. De gevolgen zijn simpelweg niet te overzien.” Er is een precedent voor deze zorgen; in de jaren '60 tot jaren '90 werd in Asse en Morsleben radioactief afval opgeslagen in zoutmijnen. Dit leverde lekkages op, waardoor radioactief afval in de grond kwam.

In actie
De Provinciale Staten namen afgelopen week een motie aan waarmee zij hun collectieve zorgen uitspreken over de Duitse plannen. Opslag van kernafval in de grensstreek schuift onwenselijke risico's zo af op Nederland, terwijl wij er nauwelijks invloed of zeggenschap over hebben. De Provincie wil nu dan ook kijken welke procedurele en bestuurlijke mogelijkheden er zijn om ons actief te verzetten tegen deze plannen voor opslag van kernafval. Uiteraard blijft ook Enschede als grensgemeente dit soort ontwikkelingen nauwlettend volgen. Immers, eventuele ongelukken met stralingslekken of andere problematiek zou wellicht niet direct de Enschedese bevolking in gevaar brengen, maar alleen al de potentiële angst voor zo'n calamiteit kan onrust veroorzaken bij de inwoners.