Afbeelding
Foto: Shutterstock

Column RP Advocatuur: Aanspreekvorm

ENSCHEDE - Wij hadden het er laatst over hoe wisselend wij onze cliënten aanspreken. En hoe verschillend zij ons. Per e-mail, telefonisch of gewoon, tijdens een gesprek.

Vaak is het een natuurlijk proces. Dat begint al bij de intake. Is de persoon een stuk ouder dan ik, wordt het automatisch u. Is degene rond mijn leeftijd, is het altijd even aftasten. De ene persoon vindt het prettig om direct te je-en en jij-en, de ander houdt liever toch eerst wat afstand. Want hé, het is wel je advocaat. Bij jongeren hoef ik er eigenlijk nooit over na te denken. Dan is het direct je en jij.

Is het van belang om hier bij stil te staan? Ik denk van wel. In letselschadezaken spelen emoties een grote rol. De cliënt moet zich prettig en veilig bij jou voelen. Ik krijg medische informatie onder ogen; ik bespreek klachten en beperkingen met mijn cliënt en dat kan soms heel erg persoonlijk zijn. Mijn cliënt moet het gevoel hebben, dat hij alles tegen mij zeggen kan, alles bij mij kwijt kan. En dan helpen e-mails met geachte heer, mevrouw niet altijd. Dan creëer je toch weer afstand. Heb ik een jonge cliënte aan de lijn die aan het begin wat down is, maar na wat opbeurende opmerkingen toch weer lachend het gesprek afsluit, dan ga ik in de bevestiging van het gesprek haar niet aanspreken met geachte mevrouw. Dat zou alles wat wij daarvoor bespraken, teniet doen.

Maar zo heb ik ook een wat oudere meneer in mijn praktijk, die het, voor mijn gevoel, prettig vindt om afstand te bewaren. Die het liever zakelijk houdt. En ook dat snap ik. Na 20 jaar praktijkervaring voel je wel aan hoe men benaderd wil worden. En na verloop van tijd (ik sta mijn cliënten vaak jaren bij), merk je dat men zich steeds meer op zijn gemak voelt en steeds vrijer wordt. Maar daar zitten ook weer grenzen aan. Appjes met "Hey” of "Hey Corina” komen ook voorbij. Vind ik dat erg? Nee. Ga ik daar wat mee doen? In eerste instantie niet. Men bedoelt het goed. Maar hé, ik ben wel je advocaat hè.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede en schrijft voor de Hart-krant een maandelijkse column. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk voor meer informatie over RP Advocatuur ook op de website: www.rpadvocatuur.nl