Afbeelding
Foto:

Mark

We hebben bij de komende verkiezingen één keuze; voor of tegen Mark Rutte. Kies je voor Rutte dan is het nog een kwestie van het juiste vakje rood kleuren op 17 maart aanstaande. Kies je voor een ander dan gaat de zoektocht verder. Het is een zoektocht naar de persoon, die op politiek gebied bij je past.


Vroeger was je aanhanger van een ideologie waaruit je je politieke inspiratie putte; de bijbel, het socialisme, het liberalisme, etc.. Een gevoel of emotie die je een bepaalde richting uitduwde en je tenslotte bij een politieke richting deed belanden waar je een goed gevoel bij had. Met het afzweren van de gestructureerde religies, van wereldwijde politieke oplossingen en wereldwijde overtuigingen is mijn generatie veel meer bezig met de zin van het leven als een diepere betekenis waar het bestaan mee beladen zou zijn.


Zo zijn verkiezingen een wezenlijk onderdeel van onze samenleving en daarbij gebruiken wij een methode, die uitgaat van gelijkheid van het individu, die we democratie noemen. Er zijn ook andere systemen, maar wij westerlingen vinden dat ons systeem moreel gezien het beste is en we zijn bereid dat systeem te verdedigen of er zending voor te bedrijven. Voor het laten draaien van de democratische processen heb je volksvertegenwoordigers nodig. Goede volksvertegenwoordigers! Na de zittingsperiode moeten ze verantwoording afleggen. Gebeurt veel te weinig! Politieke organisaties (fracties en partijen) kregen steeds meer macht en ze profileerden zich steeds meer. Maar hoe doe je dat, je profileren als het beste wat een land kan overkomen? Door te wijzen op de goede elementen in jouw organisatie en op de slechte van de concurrent. Dat kan je zoeken in de inhoud en/of in de vorm, in waar je voor staat of hoe je het georganiseerd hebt, in wat je wilt bereiken, of in hoe je dat wilt bereiken.


De hoe-vraag is gemakkelijker te beantwoorden, dan de wat-vraag. De inhoud of de vorm. De technocraat gaat altijd voor de hoe-vraag. Voor hem/haar is er altijd wel een technische oplossing voor een probleem. De niet-technocraat weet dat als het echte probleem boven water komt, de oplossing voor het grijpen ligt. Zelfs bij het probleem al of niet stemmen op Mark Rutte.

Jan Visser