Afbeelding
Foto:

Politie maakt ouderen weerbaar tegen cybercrime

ENSCHEDE - Het internet biedt ons allemaal veel nieuwe, praktische mogelijkheden. Boodschappen bestellen, gemakkelijk bankzaken regelen, contact houden met familie, online werken. Maar het internet is niet zonder gevaren; er zijn zeker ook digitale struikrovers actief. De politie in Enschede wil ouderen graag weerbaarder maken tegen deze tak van criminaliteit.

Cybercrime, zoals men dat zo mooi noemt, is praktisch zo oud als het internet zelf. En hoewel de politie en anderen veel waarschuwen, zijn criminelen eindeloos creatief om hun doel te bereiken. Helaas zijn senioren niet zelden een gericht doelwit. Zij zijn vaak minder wantrouwend en minder goed op de hoogte van de gewiekste trucs die oplichters toepassen.

Voorlichting
Het politiebasisteam Enschede besteedt op vrijdag 12 maart extra aandacht aan het onderdeel cybercrime en ouderen. Zij doen dit in samenwerking met het platform Veilig Digitaal. Op die dag kunnen ouderen (60+) hier terecht met hun vragen omtrent cybercrime en veiligheid. Op de website www.veiligdigitaal.com/senioren-en-veiligheid is veel informatie en praktische tips te vinden. Wanneer u zit met vragen kunt u deze op twee manieren stellen. U kunt emailen naar: info@veiligdigitaal.com of bellen naar het telefonisch spreekuur. U kunt dan tussen 14.00 en 16.00 uur bellen via het algemene telefoonnummer van de politie: 0900-8844. Als extraatje maken de vragenstellers kans op een ‘Maak het ze niet te makkelijk’ kwartetspel, waarmee ouderen elkaar op een leuke manier kunnen voorlichten.

Cybercrime-week
In de periode van 8 tot en met 12 maart besteedt de politie district Twente expliciet aandacht aan cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Dit doet zij niet alleen als politie, maar gezamenlijk met de Twentse gemeenten in het IVZ platform. Daarbij hebben zij aandacht vanuit verschillende invalshoeken, namelijk: preventie gericht op de doelgroepen jeugd, ouderen en ondernemers. Opsporing, gericht op geldezels als onderdeel van de aanpak van georganiseerde 'vriend in nood' fraude en cybercrime en leren, waarbij de politie ook intern kennis deelt om bewustwording bij agenten zelf te versterken.