Afbeelding
Foto:

Stadsbeiaardier Schopman bespeelt 7 maart StadsCarillon

ENSCHEDE - Op 7 maart van 13.00 tot 13.45 uur speelt de Stadsbeiaardier composities en bewerkingen van vrouwen en muziek, die verwijzen naar het thema 'Invloed met Impact'. Dit in het kader van de Internationale Vrouwendag, die elk jaar op 8 maart wordt gehouden.

Esther Schopman: “Wist je trouwens dat er al drie decennia een vrouw het zwaarste instrument van Enschede bespeelt (10.000 kg!)? Dat is best bijzonder, want nog steeds zijn vrouwen in deze functie sterk ondervertegenwoordigd.” Deze zomer wordt er specifiek aandacht aan besteed, met een concertreeks door vier vrouwelijke gastbeiaardiers. “Dat Enschede al 30 jaar een vrouwelijke StadsBeiaardier heeft, staat vooral op conto van mijn voorganger Joke Brandsma,” vertelt Schopman. “Zij bespeelde het Enschedese StadsCarillon in de periode 1991-2017. Zelf mag ik me nog maar net drie jaar StadsBeiaardier van Enschede noemen.”

Gastbeiaardiers
Op 6 juni speelt Rosemarie Seuntiëns, beiaardier van Eindhoven, Helmond, Roermond en Venray. Rosemarie bewerkte ooit She's always a woman (Billy Joël). Heel toepasselijk voor het thema Invloed met Impact van Internationale Vrouwendag, dus dat nummer staat op 7 maart op het programma. Het concert op 4 juli wordt verzorgd door de Vlaamse Liesbeth Janssens, in de quatre-mains stukken versterkt door dochter Rosalie. Van Liesbeths hand is de compositie Dance of Dreams die Esther op 7 maart zal spelen. Voor het laatste zomerconcert in deze reeks is de Poolse Anna Kasprzycka te gast (1 augustus). Op 7 maart klinkt over de Oude Markt haar bewerking van Juz sie zmierzcha (Waclaw z Szamotul).

Programma
Op 7 maart zal Schopman ook de compositie The rhythm of mother Earth, die Joke Brandsma in 1988 schreef, spelen. Verder wil Esther nog twee stukken speciaal noemen. Als eerste Work that, de "walkout song” van Kamala Harris (Mary J. Blige, arr. Tiffany Ng). Esther eindigt haar programma met een eigen solo-bewerking van Nebel. "Een prachtige song van singer-songwriter Ronja Maltzahn.” Verder staat er muziek ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag op het programma van de vrouwelijke componisten Catharina van Rennes (Madonna-kindje), Francesca Caccini (Per la piu vaga e bella), Jean Miller (Soliloquy) en Pamela Ruiter-Feenstra (Healing Bells).