Afbeelding
Foto:

Domijn en Saxion innoveren met duurzaam project

ENSCHEDE – Woningcorporatie Domijn en de Saxion Hogeschool zijn enthousiast over de resultaten van hun gezamenlijke pilotproject om woningen duurzamer te maken door alleen te isoleren waar dit écht nodig is.

Vier woningen aan de Vlasstraat in Enschede werden duurzaam verbouwd om het concept van 'thermisch compartimenteren' te testen. De woningen werden vervolgens een jaar lang verhuurd om te kijken welk effect dit had op het energieverbruik. "Maar liefst 90 procent van de mensen slaapt het liefst met de ramen open”, stelt Pascal ten Berge, senior projectleider bij Domijn. "Dat zette ons enorm aan het denken. Want, waarom zou je dan een woning van boven tot onder hoogwaardig isoleren om overal de warmte binnen te houden? En daarmee dus ook flink investeren?” De oplossing ‘thermisch compartimenteren' ontstond uit die gedachte. Alleen de leefruimten, de woonkamer en keuken, hoeven voor bewoners op temperatuur te zijn. En die ruimtes worden goed geïsoleerd. De vloer, het plafond tussen het woon- en slaapgedeelte en de wanden worden grondig aangepakt. Oftewel, gerichter isoleren met beperkte kosten.

Grote opgave
Een jaar lang zijn het verbruik en de prestaties van deze vier woningen gevolgd. De resultaten zijn boven verwachting. En dat is goed nieuws, want thermisch compartimenteren is een oplossing die comfort en energiebesparing brengt voor de bewoner en die tijd en geld bespaart voor corporaties in hun verduurzamingsopgave naar 2050. Volgens het klimaatakkoord moeten woningbouwcorporaties namelijk dan een geheel CO2-neutrale woningvoorraad hebben. Voor veel corporaties lijkt dat momenteel niet haalbaar, omdat het verduurzamen van alle woningen enorm veel tijd én geld kost. Woningbouwcorporatie Domijn staat ook voor die uitdaging. Om hier een antwoord op te geven, past de corporatie al toe wat werkt en betaalbaar is. En zoekt zij naar nieuwe oplossingen waar dat nog nodig is. Thermisch compartimenteren is één van die experimenten om een passende en betaalbare verduurzamingsoplossing te vinden.

Uitkomst
Twee woningen bleken zelfs meer energie op te wekken dan ze verbruikten. Bij de woning waar dat niet zo was, deed de warmtepomp het niet goed en is die uiteindelijk vervangen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak dat in deze woning niet dezelfde resultaten zijn gehaald. De uitkomsten zijn een goed begin van dit unieke concept. Daarom kijken Domijn en Saxion al serieus naar een vervolg. In een vijfde pilotwoning wordt getest met een alternatief binnengevelisolatiemateriaal dat sneller en gemakkelijker is aan te brengen. En er wordt gekeken naar een verbetering van de installaties. Daarnaast onderzoeken de partijen of het concept ook interessant is voor drie- of vierpersoonshuishoudens.