Afbeelding
Foto: Shutterstock

Circulair Textiel Lab bezig met 100% recyclen van kleding

TWENTE - In Nederland recyclen we slechts 1% van al het textielafval tot nieuwe grondstof voor de textielindustrie. Het Circulair Textiel Lab maakt het mogelijk om op grotere schaal circulair textiel te ontwikkelen en te produceren. Het is het eerste kennis- en innovatiecentrum van Nederland dat bijna alle onderdelen van bijvoorbeeld een spijkerbroek recyclet. Het Lab, gevestigd in Twente, is een initiatief van hogeschool Saxion en partners uit het bedrijfsleven verzameld in de stichting TexPlus en opent deze week haar deuren.

In Nederland wordt op jaarbasis 33% van de 136 miljoen kilogram ingezamelde textielafval gerecycled, waarvan slechts 1% voor de kledingindustrie. De rest is vaak van lage kwaliteit en wordt gebruikt als vulmateriaal voor autostoelen, matrassen, meubels. Het Circulair Textiel Lab draagt bij aan de Nederlandse ambitie om in 2030 de helft van al het textiel te verduurzamen. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Circulaire Economie: “De ecologische voetafdruk van textiel is groter dan die van de lucht- en zeevaart bij elkaar. Met de opening van het eerste circulaire textiellab, en de samenwerking in de keten met overheden en kennisinstellingen, kan de circulaire textielindustrie echt een vlucht nemen.”

Road to 100
Een voorbeeld van een bedrijf dat niet kan wachten tot het mogelijk is om een kledingstuk volledig te recyclen is MUD Jeans. Met het project ‘Road to 100' wil het denim-bedrijf spijkerbroeken produceren van 100% gerecycled materiaal. Nu bestaat een spijkerbroek van MUD Jeans voor 40% uit gerecycled denim. Vanwege de benodigde kwaliteit is een hoger percentage op dit moment niet mogelijk. "Om onze ambitie waar te maken, werken we nauw samen met het Circulair Textiel Lab”, zegt Dion Vijgeboom, mede-eigenaar van MUD Jeans. "We verwachten dit najaar samen met de onderzoekers van Saxion en partners een eerste spijkerbroek te ontwikkelen die volledig van gerecycled denim is gemaakt. Voor de jeans-wereld is dit een absolute mijlpaal.”

Andere materialen
In het Circulair Textiel Lab wordt eerst gefocust op het grootste textielafvalprobleem: katoen. Gestart wordt met het recyclen van kleine hoeveelheden katoen. Uiteindelijk wil het lab toewerken naar het recyclen van duizenden kilo's textiel per dag. "Ook willen we polyester gaan betrekken bij het circulaire recyclingproces, wat het tweede grootste textielafvalprobleem is'', licht de lector toe. "Vervolgens willen we met het lab ook kijken naar de mogelijkheden voor andere en nieuwe (bio-)materialen.”