Afbeelding
Foto:

Innovatie voor inzet calamiteiten-drones

TWENTE - Onze regio is graag innovatief bezig. Zo ook op het gebied van regionale brandweerzorg. De Brandweer Twente zet al enige tijd drones in bij calamiteiten. HIerbij komt nu ook de eerste, volledig automatische drone.

Op de Twente Safety Campus kan door samenwerking met Mapture.ai voor het eerst in Nederland én Europa gevlogen worden met drones, zowel dag als nacht, zonder dat de operator de drone in het zicht heeft. Door inzet van een automatische drone kunnen hulp- en veiligheidsdiensten effectiever, efficiënter en veiliger werken. De Twente Safety Campus, gevestigd op bedrijventerrein Technology Base, is een omgeving met drone testfaciliteiten voor verdere ontwikkeling van toepassingen met drones.

Snel inzetbaar
In samenwerking met Mapture is een zogenaamde 'drone in de box' ontwikkeld. Dit bestaat uit een behuizing (box) waarin de drone opgesteld staat en op afstand geactiveerd kan worden. Als hij geactiveerd wordt, gaat de box open en gaat de droge zijn vlucht uitvoeren. De eerste momenten na een verdachte situatie zijn cruciaal; correcte informatie is in de eerste minuten van groot belang voor alle first responders. Het combineren van de technologie achter sensoren en drones maakt het mogelijk om drones in bepaalde (risico)gebieden continu paraat te hebben staan en in te kunnen zetten. De automatische drone komt zelfstandig uit het dockingstation en kan een beveiligingsorganisatie tijdens het aanvliegen van essentiële informatie voorzien. Op de brandweerkazerne van Glanerbrug is een droneplatform gerealiseerd. De drone kan vanuit hier automatisch opstijgen en beelden vanuit de lucht maken ter ondersteuning aan operationele eenheden, wanneer zij nog aanrijdend zijn. De meldkamer kan deze beelden bekijken.

Innovatieve resultaten
Het is bijzonder te noemen dat dit initiatief van start kan gaan, mede door de ligging naast Twente Airport en de juridische en technische beperkingen ten aanzien van dronegebruik op of naast een luchthaventerrein. Door afspraken met Twente Airport over tijd en locatie van het dronegebruik is het gelukt om de benodigde ontheffingen te verkrijgen. Dit initiatief laat zien dat intensieve samenwerking van alle partners op Technology Base tot bijzondere en innovatieve resultaten kunnen leiden.